Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog.
Lees verder onder de advertentie
“Ik ben gek op mijn dochters van zes en acht, maar niet op hun geruzie. Om wie er gelijk heeft. Wie er gewonnen heeft. Wie een stukje speelgoed toebehoort. En ik maar rechter spelen. Ik word er zo moe van, lieve tantes Els en Do. Wat te doen?”
Straf weinig
Onlangs vond tante Do de Baedeker voor de vrouw bij haar ouders op zolder. Het onvolprezen boek stamt uit 1953, toen ruzieden broertjes en zusjes ook al. Op een van de vierduizend (!) bladzijden, om precies te zijn pagina 243, staat onder het kopje ‘Kibbelen’: ‘Het is het best kibbelende kinderen te laten betijen en niet in te grijpen zolang het niet de spuigaten uitloopt en ze elkaar permanent hinderen. Wordt het te erg, zet ze dan uit elkaar. Straf weinig. Het is zo goed als nooit na te gaan wie de meeste schuld heeft en als u beide kibbelaars straft, voelen ze zich beiden verongelijkt.
Lees verder onder de advertentie
‘Speel geen rechter’
Het gevolg is dan misschien dat ze zich met elkaar verzoenen in wrok tegen u, maar zulk een vrede is de bedoeling niet. Integendeel, de kemphanen moeten ervan overtuigd zijn dat u van beiden evenveel houdt. Bedenk dat kinderen een twist na vijf minuten zijn vergeten; een onrechtvaardig vonnis van moeder of vader kunnen ze echter heel lang, onder ongunstige omstandigheden zelfs hun leven lang, onthouden. Ga dus niet op de stoel van de rechter zitten. Aan redelijk inzicht is een kind nog niet toe, als het zijn eigen zaak betreft (vele grote mensen trouwens ook niet).’
Lees verder onder de advertentie
Gewoon negeren
Wat ons betreft trotseert dit antwoord van pedagoog D.L. Daalder, directeur van een Middelbare Meisjes School, de jaren. De tantes kunnen niet anders dan het toejuichen. Laat uw dochters kibbelen en ga ondertussen heerlijk op de bank liggen met een fijn boek, Kek Mama of uw smartphone. Als het geruzie te luidruchtig wordt, zet dan een koptelefoon op.
Lees verder onder de advertentie
Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.