Ik vind het moeilijk grenzen te stellen. Mijn achtjarige zoon gaat naar bed wanneer hij moe is, eet wat hij wil, draagt de kleren die hij wil. Het is een makkelijke, vrolijke jongen, maar mijn ouders zijn bang dat hij later ontspoort. Ze hebben mij enorm streng opgevoed.
Lees verder onder de advertentie
Een strenge opvoeding levert grofweg twee mensensoorten op: types die zelf ook streng zijn en types die rebelleren. Zoals de hippies indertijd. U klinkt als een hippie. En dan een echte, niet zo’n fake hippie met peperdure Make love not war-kettinkjes.
Lees verder onder de advertentie
Hippiekinderen
De originele hippies uit de jaren zestig waren net als u streng opgevoed. Hun ouders hadden geleerd zich te onderwerpen aan het gezag. De hippies sloegen door naar de andere kant, met bloemetjes in het haar, vrije seks, en demonstraties tegen de Vietnamoorlog. Daar hadden ze het zo druk mee dat ze vaak weinig oog hadden voor hun kinderen, die in alle vrijheid opgroeiden. Veel hippiekinderen gingen op hun beurt rebelleren tegen hun ouders. Dat leverde gedisciplineerde, hardwerkende mensen op die boven op hun kinderen zitten en zich met elk facet van het kinderleven bemoeien.
U hebt wel oog voor uw zoon, anders zou u ons niet schrijven. Wees maar een beetje aardig voor uzelf, u kunt niet veranderen in een ander mens. Leg de lat laag. Oefen met piepkleine grensjes. Als u bereikt dat uw zoon zijn bordje op het aanrecht zet en helpt met de tafel dekken, weet hij in ieder geval dat er grenzen bestaan.
Lees verder onder de advertentie
Tegen uw ouders zegt u dat u de methode van de beroemde filosoof Jean-Jacques Rousseau hanteert. Dat klinkt lekker verantwoord – uw ouders zullen steil achterover slaan en vol bewondering naar u kijken. Rousseau was in de achttiende eeuw een oer-hippie. Volgens hem moest je je kinderen zichzelf laten opvoeden, omdat de mens van nature goed is. Zo te horen voedt uw zoon zichzelf prima op. Wij voorspellen overigens dat hij later heel streng wordt voor zijn eigen kinderen.
De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.
Kelly (30) is al twaalf jaar samen met haar grote liefde Sander (31). Zij gunt hem één keer per jaar een avontuurtje buiten de deur, omdat ze weet dat het helemaal goed zit tussen hen twee.