Ik vind het moeilijk grenzen te stellen. Mijn achtjarige zoon gaat naar bed wanneer hij moe is, eet wat hij wil, draagt de kleren die hij wil. Het is een makkelijke, vrolijke jongen, maar mijn ouders zijn bang dat hij later ontspoort. Ze hebben mij enorm streng opgevoed.
Lees verder onder de advertentie
Een strenge opvoeding levert grofweg twee mensensoorten op: types die zelf ook streng zijn en types die rebelleren. Zoals de hippies indertijd. U klinkt als een hippie. En dan een echte, niet zo’n fake hippie met peperdure Make love not war-kettinkjes.
Lees verder onder de advertentie
Hippiekinderen
De originele hippies uit de jaren zestig waren net als u streng opgevoed. Hun ouders hadden geleerd zich te onderwerpen aan het gezag. De hippies sloegen door naar de andere kant, met bloemetjes in het haar, vrije seks, en demonstraties tegen de Vietnamoorlog. Daar hadden ze het zo druk mee dat ze vaak weinig oog hadden voor hun kinderen, die in alle vrijheid opgroeiden. Veel hippiekinderen gingen op hun beurt rebelleren tegen hun ouders. Dat leverde gedisciplineerde, hardwerkende mensen op die boven op hun kinderen zitten en zich met elk facet van het kinderleven bemoeien.
U hebt wel oog voor uw zoon, anders zou u ons niet schrijven. Wees maar een beetje aardig voor uzelf, u kunt niet veranderen in een ander mens. Leg de lat laag. Oefen met piepkleine grensjes. Als u bereikt dat uw zoon zijn bordje op het aanrecht zet en helpt met de tafel dekken, weet hij in ieder geval dat er grenzen bestaan.
Lees verder onder de advertentie
Tegen uw ouders zegt u dat u de methode van de beroemde filosoof Jean-Jacques Rousseau hanteert. Dat klinkt lekker verantwoord – uw ouders zullen steil achterover slaan en vol bewondering naar u kijken. Rousseau was in de achttiende eeuw een oer-hippie. Volgens hem moest je je kinderen zichzelf laten opvoeden, omdat de mens van nature goed is. Zo te horen voedt uw zoon zichzelf prima op. Wij voorspellen overigens dat hij later heel streng wordt voor zijn eigen kinderen.
De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.
Soms gebeuren dingen zo snel dat je niet weet wat je overkomt, en heb je achteraf spijt dat je het niet anders aangepakt hebt. Zo ook Gwen, die met haar zoon een nare aanvaring had met de jeugdarts.
Ouders door het hele land zitten met een onverwacht probleem: de vrolijke Smiles-stickers van Jumbo, bedoeld om herplakbaar te zijn, zitten muurvast op de ramen. Waar kinderen enthousiast aan het plakken sloegen, zitten ouders nu gefrustreerd te schrobben. Jumbo reageert.
Ouders in heel Nederland zitten met een plakkerig probleem: de vrolijke Smiles-stickers van Jumbo, die zouden moeten kunnen herplakken, zitten vast op de ramen. Kek Mama to the rescue!