Mijn vierjarige zoon eet alleen banaan, aardappelpuree, appelmoes en gehaktballen. Groente krijg ik er niet in, geen boontje, geen doperwtje, geen rodekool. Hij spuugt het allemaal doodleuk uit. Hij groeit goed en is kerngezond, toch maak ik me zorgen over een eventueel vitaminegebrek.
Lees verder onder de advertentie
Het positieve nieuws: bananen zijn supergezond. Je kunt er lang op overleven, dat doen onze naaste verwanten, de apen, ook. Ze bevatten onder andere kalium, aminozuur en vitamine B6. Bananen beschermen tegen maagzuur en diarree en zorgen dat andere voeding beter wordt opgenomen. Ook in aardappelen wemelt het van de mineralen en vitaminen: kalium, zink, magnesium, fosfor en vitamine C. Vlees bevat vitamine B en ijzer. De oermensen gedijden erbij, en onze lichamen zijn sindsdien nauwelijks geëvolueerd.
Lees verder onder de advertentie
Een kanttekening: het betrof destijds wel vlees van dieren die een heerlijk leven hadden gehad tot het moment dat ze tegen zo’n oerjager aan liepen. Dat is van een andere kwaliteit dan wat je nu in de supermarkt aantreft. Gelukkig is biologisch gehakt vrij betaalbaar (in tegenstelling tot biologische kip. Kan daar niet eens iets aan gedaan worden om de plofkip uit de schappen te verdrijven?).
U kunt ook groenteverstoppertje spelen. Meng slinks spinazie à la crème of avocado door een bananenshake. Worteltjes kunnen door de rietsuikerstroop op een pannenkoek. Het gehakt van de Vegetarische Slager bestaat grotendeels uit bonen.
Succes is niet gegarandeerd. De zonen van Do’s overbuurman Arjan waren jarenlang een soort metaaldetectors, maar dan met groente en fruit. Lange tijd serveerde Arjan hen uitsluitend frikandellen, pizza en appelmoes. Iedereen sprak er schande van. Maar de kinderen (inmiddels 8 en 10) groeien als kool en zijn nooit ziek. “De enige dokter die bij ons over de vloer komt is Dokter Oetker,” zegt Arjan trots. Het gekke is: tegenwoordig willen de jongens spontaan tomaten en paprika op hun pizza. En vinden ze appels, sinaasappels en bananen lekker. We bedoelen maar: linksom of rechtsom, het komt goed.
Lees verder onder de advertentie
De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.