Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Mijn zoontje van vier is extreem verlegen. In gezelschap klampt hij zich vast aan mijn rechterbeen en zegt geen woord. Ik vind dat irritant en wil hem graag weerbaarder maken. Maar hoe?
Els en Do: Tja, hier bestaat geen truc voor. Wel kunnen wij dit probleem voor u relativeren. Uw zoon bevindt zich in goed gezelschap. Het wemelt van de zelfverzekerde beroemdheden die als kind extreem verlegen waren. Denk: oud-minister Gerrit Zalm, André van Duin, Frans Bauer en George Harrison, de gitarist van de Beatles. De laatste vertelde in een interview dat hij nauwelijks de straat op durfde toen hij nog een klein jongetje was. Daar was geen sprake meer van toen hij de internationale podia platspeelde, elke vrouw kon krijgen en aanbeden werd door miljoenen mensen.
Lees ook
Vader heeft dé oplossing voor verlegen zoon die contact leggen moeilijk vindt >
Verplaats u in uw kleuter. Voor een vierjarige is de wereld nogal overweldigend. Dat zegt niets over de toekomst. Op dit moment kunt u hem het beste over zijn bolletje aaien als hij zich weer eens geen raad weet met zijn houding. Als uw zoon nog steeds zo verlegen is als hij in de bovenbouw zit, kunt u hem op Kanjertraining doen, een uitstekende remedie. Daarvoor is hij nu nog te klein.
Tegen de tijd dat hij op vrijerspad gaat, komt uw zoon sowieso onder uw rokken vandaan. Er is nog nooit een bruidegom geweest die naar het altaar schreed terwijl hij zich vastklampte aan het rechterbeen van zijn moeder.
De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 35, 23 en 21) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl
Dit artikel staat in Kek Mama 12-2019.
Meer opvoedadvies? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >