Mijn zoon was op zijn tweede al zindelijk. Af en toe een ongelukje, maar daar bleef het bij. Maar nu is hij vijf en sinds hij van klas is geswitcht in de kerstvakantie heeft hij een terugval. ’s Nachts is hij zo goed als zindelijk, maar overdag plast hij vaak in zijn broek. Hoe kan dat nou?
Lees verder onder de advertentie
Gelukkig bestaat Debby Mendelsohn, van beroep zindelijkheidsdeskundige. Als zij het niet weet, weten wij het ook niet meer. Debby heeft zelf zes kinderen en schreef het onovertroffen boek Zindelijk maken is kinderspel – met anderhalf jaar uit de luiers. Bij de titel alleen al weet je dat alles goed komt.
Lees verder onder de advertentie
Alles komt goed
En dat is precies wat u uw kind volgens Debby moet overbrengen: dat alles goed komt. In het leven ligt dat nogal eens anders, maar dat hoeft hij nu nog niet te weten. Geef uw zoon geen straf als hij in zijn broek plast, word niet boos, leg geen druk op hem, blijf lief. Hij vindt het zelf al vervelend genoeg. Volgens Debby moet u uitgebreid in gesprek met uw kleuter over de grote verandering op school. Vraag hem hoe hij het vindt in zijn nieuwe klas, of hij zijn vorige juf of vriendjes mist en of zijn nieuwe leerkracht een beetje leuk is.
Lees verder onder de advertentie
Luchtig en subtiel
Tegelijk gaat u in gesprek met de school. Daar weten ze vast van wanten, want het probleem komt vaker voor. Vraag de juf of ze hem er af en toe luchtig en subtiel op wil wijzen dat er een wc bestaat. Misschien kan ze hem soms even meenemen naar dit oord, hoewel dat een beetje veel gevraagd is als je een klas met 25 kinderen rustig moet houden.
Lees verder onder de advertentie
Intussen gaat u uw eigen beproefde zindelijkheidstraining rustig opnieuw opstarten. Die methode is vast heel goed, want hij werkte ook toen uw kind een peutertje was. Voor ondersteuning koopt u Debby’s boek, of u leent het bij de bieb. Zindelijk maken is kinderspel. Niet vergeten.
De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.