‘Mijn zoon (8) stookt graag fikkies, maar boos worden helpt niet. Wat moet ik doen?’

Els en Do fikkie stoken Beeld: Shutterstock
Els & Do
Els & Do
Leestijd: 2 minuten

Mijn achtjarige zoon vindt niets zo leuk als fikkie stoken. In de tuin, in het park, op het schoolplein. Op de een of andere manier weet hij altijd wel aan lucifers of een aansteker te komen. Als ik boos word maakt dat geen indruk. Ik voed hem alleen op, dit zijn momenten dat ik een vader voor hem mis. Wat moet ik doen?

Lees verder onder de advertentie

Els en Do: In uw laatste zin zit de oplossing. Fikkie stoken wordt door elke man gezien als mannenwerk. Door veel vrouwen trouwens ook. Kijkt u maar om u heen met oud en nieuw.
 

Lees verder onder de advertentie

Lees ook
Onderzoek: meer dan de helft van de volwassenen wil nog kattenkwaad uithalen >

 

Een Stoere Man

Hoe dan ook, bij uw zoon is het voor dit onderwerp wellicht tijd voor de intrede van een man. Een Man met een hoofdletter. Een Stoere Man met verantwoordelijkheidsgevoel, niet eentje die roekeloos met een pot petroleum gaat zwaaien. Nee, zo eentje die uw zoon bars toespreekt en zegt: “Als je niet naar je moeder luistert zwaait er wat. Voortaan mag je alleen fikkie stoken als ik erbij ben.”

Lees verder onder de advertentie

Zo’n man is overal te vinden, je hoeft er niet eens voor op Tinder. Hebt u broers, neven, ooms in de buurt? Een aardige buurman? Elk mens vindt het leuk een ander te helpen; en elk mens vindt het moeilijk hulp te vragen. Kies een man uit, doe hem een plezier en vraag het hem. Zeg vooral dat u op zoek bent naar een Stoere Man, niet naar een watje. Dan is hij nog sneller om.
 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 35, 23 en 21) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
 

Lees verder onder de advertentie

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 02-2020.

 

Meer opvoedadvies? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken