Als ik iets haat zijn het mensen die mokken. En nou heb ik de pech dat mijn zoontje gauw boos en gekwetst is, en eindeloos blijft mokken als hij zich onrechtvaardig voelt bejegend.
Lees verder onder de advertentie
ELS EN DO: “Mokken, oftewel: te lang boos blijven, dient bij de wortel te worden aangepakt. U kunt niet helpen dat uw zoon snel boos wordt, dat is een karakterkwestie, maar wel hoe hij ermee omgaat. De familiekring is een goed laboratorium om het hem te leren hoe het anders moet. Want je familie loopt niet weg – zolang je klein bent – maar volwassen mokkers belanden in het tv-programma Het familiediner. Bij volwassen mokkers loopt iedereen weg – partners, vrienden, de baas. Dat is voor niemand leuk.
Lees verder onder de advertentie
Snij het fenomeen ’s avonds aan
Wat u doet: u gaat bij hem in bed liggen als u hem ’s avonds instopt. Samen soezend heb je de beste gesprekken. Dan snijdt u het fenomeen mokken aan. U legt uit wat het betekent, namelijk: te lang boos blijven. U vertelt wat de voor- en de nadelen zijn. Bij de voordelen bent u snel klaar. Wij zien er slechts één: de mokker laat iedereen in zijn omgeving onder zijn boosheid lijden. De nadelen: het is naar je boos te voelen.
Lees verder onder de advertentie
Alsof het een hondje is
Alsof je in gezelschap bent van een hondje dat je steeds probeert te bijten. Vriendjes willen niet met je spelen en gaan voetballen met niet-boze vriendjes. Intussen zit je daar als mokker aan de kant met dat irritante hondje dat steeds naar je hapt.
Lees verder onder de advertentie
Zo plaatst u de woede buiten uw zoon. Hij leert ernaar te kijken als iets waar hij macht over heeft. Laat hem een naam bedenken voor het hondje. Flip, bijvoorbeeld. We maken er een mini-Maltezertje van, die zijn niet zo eng. Uw zoon mag best boos zijn omdat Flip hem bijt. Maar niet te lang, want hij moet Flip kalmeren. En dat kan pas als hij zelf niet meer boos is. “Als jij lief doet en niet bijt, zal ik je aaien”, zegt hij tegen Flip. “Dat is voor ons allebei fijner.”
De volgende keer dat uw zoon mokt, zegt u: “Schatje, aai jij Flip even?” U kunt ook zelf blaffen, en hem een speels bijtje geven. Dan moet hij vast lachen, en humor is het halve werk. (Uw zoon kan ook tegen Flip zeggen: “Als je mijn vriendje wordt, kunnen we samen proberen de wereld beter te maken.” Zo worden de Martin Luther Kings geboren. Maar dit is voor gevorderden.)”
Lees verder onder de advertentie
De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.