Tijden veranderen. Tegenwoordig doen ouders een heleboel anders dan hoe dat twintig, dertig of veertig jaar geleden ging. Zelfs de meest vooruitstrevende opa’s en oma’s halen hun wenkbrauwen weleens op bij al die nieuwigheden.
Lees verder onder de advertentie
Over déze 10 dingen wil soms nog weleens verwarring ontstaan.
1. Iedere maand een echo
De eerste echo, de termijnecho, de 13-wekenecho, de 20-wekenecho, groeiecho’s: waar ouders vroeger misschien hoogstens één echo per zwangerschap kregen, lijk je nu aan de lopende band naar de verloskundige te moeten voor een echo. En dan hebben we het nog niet eens over pretecho’s gehad. Een vroege geslachtsecho of wat dacht je van een 3D-, 4D-, 5D- of zelfs 6D-echo? Grote kans dat al die dimensies jouw ouders te veel worden.
Lees verder onder de advertentie
2. Mag je dat nou ook al niet eten?
Hetzelfde geldt voor alles wat je niet (te vaak) mag eten tijdens je zwangerschap. Die lijst was nog stukken korter toen jouw moeder in verwachting was van jou.
3. Genderneutraal, graag
Krijg je een meisje? Grote kans dat je moeder met allerlei roze kleertjes en spulletjes komt aanzetten. Roze hoort nu eenmaal bij meisjes, toch? Wil je liever genderneutrale kleuren, dan zul je dat heel duidelijk moeten zeggen en misschien zelfs wel eindeloos herhalen.
Lees verder onder de advertentie
4. Al die onderwijsvormen
Daltononderwijs, Freinetonderwijs, Jenaplanonderwijs, Montessori-onderwijs, Nutsonderwijs, Sudbury-onderwijs, de vrije school… tja, grote kans dat jij de door de bomen het bos niet meer ziet en je ouders al helemaal niet!
Lees verder onder de advertentie
5. Je kind wil een andere naam of andere voornaamwoorden
Het is niet gek als je ouders hier moeite mee hebben. In hun tijd was dit immers nauwelijks aan de orde. Wel is het ontzettend belangrijk voor je kind dat ook de opa’s en oma’s hier respectvol mee omgaan en je kind supporten.
Lees verder onder de advertentie
6. Tijd voor een tattoo
Kun je niet wachten om naar de tattooshop te gaan nadat je kind geboren is? Een tatoeage met de naam of geboortedatum van je kind is tegenwoordig vrij normaal, maar in de tijd van je ouders was dat veel ongebruikelijker.
Lees verder onder de advertentie
7. Al die fancy apparaten
Een apparaat dat een boel water en een boel poeder keer op keer omtovert tot flesjes melk op de juiste temperatuur. Of een draadloze babyfoon met wifi en full-HD camera, een automatische wipstoel met white-noice of een keukenmachine die babyhapjes voor je maakt? Je ouders rollen nog net niet met hun ogen bij het zien van al die peperdure technologie.
8. Schermtijd
Altijd maar die kinderen achter die iPads. Ze kunnen toch gewoon kleuren? Of een boekje lezen? En anders vervelen ze zich maar, is hartstikke goed voor ze!
9. Het curlingouderschap
Je kind in de regen naar de sportclub brengen? Ze zijn toch niet van suiker! Wordt-ie gepest? Wordt-ie hard van! Dat betuttelen van tegenwoordig…
10. Kalm aan met die Facebookfoto’s
Is oma een uurtje over de vloer geweest, staan er gelijk 10 foto’s van je kind op Facebook. En niet bepaald de mooiste… Millennials zijn vaak behoorlijk gericht op hun privacy en zich er erg bewust van dat foto’s op het internet tot in de eeuwigheid op het internet blijven staan. Dat kan nogal botsen met ouders die het liefst iedere scheet met hun Facebookvrienden delen.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.