Moedervlekken zijn heel normaal. Het is wel belangrijk om een moedervlek bij je kind in de gaten te houden als hij van vorm of kleur verandert. Hier lees je waarom.
Lees verder onder de advertentie
Een moedervlek is eigenlijk niets anders dan een verzameling van pigmentcellen in de huid. Bijna iedereen heeft ze – gemiddeld zo’n vijfentwintig tot dertig stuks. Ze kunnen overal op je lichaam voorkomen en af en toe komt er een bij. Rond je veertigste kunnen ze in aantal juist weer afnemen. Mensen met een donkere huid hebben vaak meer moedervlekken dan mensen met een lichte huid.
Lees verder onder de advertentie
Goedaardige en kwaadaardige moedervlekken
Je hebt goedaardige en kwaadaardige moedervlekken. Bij de eerste categorie is er uiteraard niets aan de hand, maar als er sprake is van een kwaadaardige moedervlek bij je kind, moet je actie ondernemen. Goed om te weten: bij kinderen en jonge mensen ontstaan en groeien nieuwe moedervlekken. Dit wijst niet meteen op een kwaadaardige moedervlek. Sommige kinderen hebben een aangeboren moedervlek (congenitale naevus): een roze tot bruin gekleurde vlek die enkele millimeters tot meer dan 20 cm groot kan zijn. Ongeveer 1 procent van de kinderen heeft zo’n aangeboren moedervlek. Ook deze kunnen kwaadaardig worden en moeten daarom regelmatig gecheckt worden door de huisarts.
Hoe herken je een onrustige moedervlek bij je kind?
als de moedervlek jeukt of pijn doet
als er een korstje rondom de moedervlek ontstaat, of als hij opengaat en bloedt
als je kind in plaats van een egaal bruine of rozige moedervlek, een rood/bruine, blauwe of zwarte moedervlek heeft
als hij een vreemde vorm aanneemt, dat wil zeggen dat hij niet symmetrisch is
als de moedervlek van je kind groeit
Heeft je kind last van één van de bovenstaande symptomen en zie je veranderingen aan de moedervlek, laat dan de huisarts er eens naar kijken. Waarschijnlijk is er niets aan de hand en is de moedervlek alleen licht geïrriteerd en gaan de symptomen snel weer over. Maar er kan ook sprake zijn van een melanoom, een vorm van huidkanker. Gelukkig komt dit bij kinderen maar heel weinig voor. Soms kiest een huisarts ervoor om een moedervlek bij je kind preventief te verwijderen, bijvoorbeeld als deze behoorlijk groot is en voor irritatie zorgt.
Lees verder onder de advertentie
Check de moedervlek bij je kind regelmatig
Controleer het lichaam vooral als je kind vaak in de zon komt of (vroeger) vaak verbrand is. Ook kinderen die snel verbranden – en dan vooral met een lichte huid, lichte ogen, sproeten, lichtblond of rood haar – moeten regelmatig gecheckt worden. Heeft je kind deze kenmerken niet en heb je ‘m altijd goed beschermd tegen de zon? Dan is regelmatig controleren niet noodzakelijk.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.