Mijn zoon, vier jaar, mag naar de basisschool. Bij de intake vertelde de directrice dat haar leerlingen jaarlijkse uitjes zonder ouders hebben. In groep drie blijven ze een nacht weg met de klas. In groep zes worden het twee nachten, in groep zeven drie nachten, in groep acht vier nachten. Ik protesteerde. Nu vindt de directrice dat ik een andere school moet kiezen. Heeft ze gelijk?
Lees verder onder de advertentie
Els en Do: U denkt nogal ver vooruit en mogelijk gaan daardoor alle alarmbellen rinkelen bij de directrice. Als u nu al protesteert tegen iets wat pas over drie jaar gaat gebeuren, valt u misschien wel in de categorie ‘Zeer Lastige Ouder’. De directrice mag haar eigen beleid kiezen, zoals u het recht hebt uw eigen school te kiezen.
Hebt u een betere optie? Als dat zo is, moet u als de wiedeweerga proberen te switchen. Nu kan het nog. Maar als de logeerpartijen uw enige bezwaar zijn tegen deze school, is dat zonde. Misschien vindt uw zoon het over drie jaar wel heel leuk om een nachtje uit logeren te gaan. Als hij tegen die tijd in een diepe depressie belandt, kunt u hem altijd een nachtje ziek melden. Of hem vroeg ophalen.
Lees verder onder de advertentie
Als de directrice vervolgens zegt dat u alsnog een andere school moet kiezen, mag u van ons een sit-in protestdemonstratie voor het schoolhek houden. Een geweldloze vorm van protest die bedacht is door de oude Egyptenaren (echt!) en vervolgens bekend is geworden door de Indiase goeroe Mahatma Gandhi. Komen wij gezellig bij u zitten. Met spandoeken,
De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.