In het buitenland is-ie totaal ingeburgerd en ook in Nederland zie je ‘m steeds meer: de fietshelm. Dit wil je erover weten.
Lees verder onder de advertentie
Waarom een fietshelm?
Een fietshelm beschermt het hoofd van je kind bij een botsing of valpartij. Uit onderzoek blijkt dat bij aanrijdingen bij een lage snelheid (20-25 km per uur) een fietshelm letsel kan voorkomen. Een fietshelm heeft een vertragende werking op de hersenen bij een botsing van het hoofd met een hard voorwerp of de grond. Het vangt de klap deels op. Ook verspreidt een helm de impact van de botsing over een groter oppervlak van het hoofd.
Lees verder onder de advertentie
Verplicht?
Eens in de zoveel tijd laait de discussie weer op tussen voor- en tegenstanders van het verplicht stellen van het dragen van een fietshelm. Maar in Nederland is dit vooralsnog nog steeds niet verplicht. Uiteraard staat het ouders vrij om er voor de zekerheid toch eentje aan te schaffen voor hun fietsende kroost.
Het dragen van een fietshelm is vooral handig als je kind net leert fietsen. Dat gebeurt over het algemeen letterlijk met vallen en opstaan, dus dan is extra bescherming zeker welkom. Zoals gezegd beschermt een fietshelm vooral bij incidenten met een lage snelheid. Bij een botsing met een auto zal een fietshelm niet genoeg beschermen.
Lees verder onder de advertentie
Waar op letten?
Ga je een fietshelm aanschaffen? Koop dan een helm met het keurmerk EN1078 of EN1080. Dit betekent dat de helm aan de Europese norm voldoet. Het is belangrijk dat de helm goed op het hoofd van je kind past. De helm mag niet heen en weer schuiven op het hoofd bij een zijwaartse beweging. De bandjes moeten de oren niet belemmeren en de sluiting moet onder de kin zitten. Deze sluiting moet ook goed afgesteld worden: niet te los en niet te strak. De helm moet recht op het hoofd staan: niet te ver naar achteren geschoven maar ook niet te veel naar voren, waardoor het zicht belemmerd wordt. Kies voor een helm die het hele hoofd beschermt, dus ook de zijkanten.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.