4x zo richt je de kinderkamer in volgens de principes van Montessori

08.10.2024 11:00
Montessori kinderkamer Bron: Pexels

Met het inrichten van de kinderkamer kijk je natuurlijk naar de plek van meubels, mooi behang op de muur, een bijpassend vloerkleed en een fijne kledingkast. Maar kijk bij het inrichten van de kinderkamer ook eens door de ogen van pedagoog Maria Montessori, om de zelfredzaamheid en creativiteit van je kind te vergroten.

Kinderen willen namelijk graag veel zelf doen, dat zal je vast ervaren (hebben) als je een tweejarige in huis hebt rondlopen. Montessori ging uit van die eigen motivatie van het kind en ontwikkelde daar een opvoedstijl omheen. Ook in de kinderkamer kun je de principes en methodes van Montessori gebruiken zodat je kind in de eigen kamer veilig en vrij kan spelen, slapen, ontdekken en leren.

Lees ook – Aan deze 5 dingen herken je een echte Montessori-ouder

4x de kinderkamer inrichten volgens Montessori

Een kindvriendelijke ruimte creëren volgens de principes van Montessori doe je met de volgende tips.

Zelfredzaamheid door lage meubels

Ga voor lage meubels waar je kind zelf gemakkelijk bij kan. Zoals een lage kledingkast of een plank op ooghoogte waar je elke dag een selectie aan kleding op legt. Dit moedigt je kind aan tot zelfredzaamheid, het maken van eigen keuzes en zelfstandigheid. Je kindje kan zelf kiezen wat het draagt en trekt het vervolgens ook nog eens zelf aan.

Lees ook – Met deze opvoedstijl kun je lui achterover leunen

Gesorteerd speelgoed

Hetzelfde geldt voor speelgoed en boeken. Leg die ook op oog- en pakhoogte van je kindje. Zorg voor een paar stuks speelgoed en een paar boeken, want de kinderkamer inrichten volgens Montessori gaat om less is more. Roteer het speelgoed om de paar weken om de interesse van je kind te behouden. Leg het speelgoed en de boeken open en geordend neer. Dat wil zeggen: speelgoed bij elkaar gesorteerd in bakken of manden en boeken met de cover naar voren zodat je kind kan kiezen wat het wil ‘lezen’. Kies voor speelgoed dat is gebaseerd op de principes van Montessori.

Lees ook – Plastic troep in huis? Niet met dit op Montessori geïnspireerde babyspeelgoed

Kunst in de kinderkamer volgens Montessori

Hang voor de verbeeldingskracht en creativiteit van je kind enkele kunstwerken op in de Montessori kinderkamer. Foto’s of illustraties kunnen natuurlijk ook. Kunst stimuleert de esthetische ontwikkeling, de zintuigen en natuurlijk inspireert het.

Netjes en geordend

Houd de kinderkamer netjes en geordend zodat je kind zich er veilig voelt en echt kan ontspannen, iets wat Montessori erg belangrijk vond voor kinderen. Bovendien geven vaste plekken van boeken en speelgoed je kind houvast bij het opruimen: dat gaat een stuk makkelijker als je weet waar spullen horen te liggen. Betrek je kind, hoe jong ook, daarom bij het opruimen. Zo leren kinderen verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen plek.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.