Je hoeft van je kind heus geen kleine Beethoven te maken, maar uit onderzoek blijkt wel dat muziekles hartstikke goed is voor de ontwikkeling van cognitieve, sociale én emotionele vaardigheden. Dus wij zeggen: koop die blokfluit, trommel of viool en lees vooral ook even dit artikel.
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn de voordelen van muziekles?
“Muziekles is net zo belangrijk als taal en rekenen”, zei neuropsycholoog Jelle Jolles eerder in een interview met RTL Nieuws. “Als je naar muziek luistert, luister je naar de harmonie, het volume, de klanken en hoe deze elkaar opvolgen: je activeert dus vrijwel ieder deel van het brein.” Vooral goed voor kinderen, want onderzoekers zeggen dat wanneer je al op jonge leeftijd een muziekinstrument bespeelt, je op latere leeftijd beter praat, schrijft en rekent. Daarbij zorgt het (logisch) voor een betere ontwikkeling in de coördinatie en motoriek én bevordert het de cognitieve, sociale en emotionele vaardigheden – wat wil je nog meer.
Lees verder onder de advertentie
Welke instrumenten zijn geschikt voor kinderen?
Met muziekles kun je al heel jong beginnen: er bestaat zelfs zoiets als ‘muziek op schoot’, speciaal voor baby’s. Er wordt dan veel gespeeld met trommels, een xylofoon of een tamboerijn. Vanaf een jaar of 4 kunnen kinderen ook echt een instrument gaan ‘bespelen’ – vaak kiezen ouders voor een blokfluit, piano, viool, cello, gitaar of slagwerk. Instrumenten als een contrabas en een trombone zijn vaak nog lastig vast te houden en daarbij moeten voor het bespelen van veel (grote) blaasinstrumenten alle tanden al gewisseld zijn. Check wel even of de muziekschool bij jullie in de buurt ook al lessen aanbiedt voor kinderen vanaf 4 jaar: veel scholen geven les vanaf 7 jaar.
Lees verder onder de advertentie
Tip: weet je kind nog niet zo goed welk instrument hij leuk vindt, laat ‘m dan eens een proefles volgen. Bij sommige muziekscholen krijgen jullie het instrument ook voor een paar dagen mee naar huis om te oefenen. Of ga voor een huurinstrument, dat scheelt jou weer een miskoop.
Dat kan natuurlijk ook: les krijgen bij iemand thuis of in je eigen huis. Vooral als je meerdere kinderen hebt, kan dit praktischer (en zelfs voordeliger) zijn. Weten welke docenten bij jou in de buurt privéles geven? Kijk dan eens op kiesjeinstrument.nl. Hier kun je via de ouderpagina precies zien wat het aanbod in jouw omgeving is voor het instrument dat je kind heeft gekozen.
Lees verder onder de advertentie
Hoe vaak moet een kind thuis oefenen?
Een inkopper, maar kinderen die elke dag oefenen, gaan natuurlijk sneller vooruit dan kinderen die alleen naar les gaan. Wel is het belangrijk dat je kind er plezier in blijft houden: geen zin om muziek te spelen? Probeer het dan niet te pushen, want dat kan averechts werken.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”