De hersentjes van je baby draaien overuren, zo blijkt uit langdurig onderzoek van de Universiteit van Utrecht. Zo kunnen kleintjes zich al verplaatsen in een ander en hebben ze al een werkgeheugen.
Lees verder onder de advertentie
Tijdens het Utrechtse onderzoek deden zo’n drieduizend baby’s mee. Al tijdens de zwangerschap werden de baby’s onderzocht en ook na de geboorte bezochten ze regelmatig het ziekenhuis voor onderzoeken.
Lees verder onder de advertentie
Doel afleiden
Uit het onderzoek kwam onder andere dat baby’s zich al vanaf 6 maanden oud kunnen verplaatsen in een ander. Hoogleraar biologische ontwikkelingspsychologie Chantal Kemner legt aan de Volkskrant uit hoe dit zit: “We onderzoeken gedetailleerd hoe kinderen sociale vaardigheden en zelfcontrole ontwikkelen, daarbij kijken we goed naar de hersenontwikkeling. Nergens ter wereld wordt zoiets gedaan.”
De baby’s kregen tijdens het onderzoek twee transparante plastic bakken voor hun neus. In de linker zat een knuffel, in de rechter een bal. De baby’s zagen de arm van een volwassenen telkens de beer pakken. Tot de opstelling werd gewisseld. “Pakte de onderzoeker de bal, dan keken de baby’s daar langer naar dan wanneer de onderzoeker de beer pakte. Dat was onverwachts. De arm was in de ogen van de baby’s doelgericht op zoek naar de beer, ongeacht de locatie. Hieruit blijkt dat baby’s het doel van een ander kunnen afleiden uit zijn gedrag en zich dus kunnen verplaatsen in een ander.”
Bron: Volkskrant
Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”