Nachtangst bij kinderen: dit kun je eraan doen

nachtangst kinderen Beeld: Shutterstock
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Word je kind onrustig of raakt hij overstuur als hij net een uurtje in bed ligt? Grote kans dat hij last heeft van nachtangst. Wat je eraan kunt doen, zochten wij voor je uit.

Lees verder onder de advertentie

Als je je kind in bed legt, valt hij heerlijk in slaap. Maar binnen één of twee uur wordt hij plotseling wakker en raakt hij overstuur. Hij heeft dan last van nachtangst. Dit is een slaapprobleem dat voorkomt bij één op de vijftien tot dertig kinderen. Peuters hebben er voornamelijk last van, maar ook wat oudere kinderen.

Lees verder onder de advertentie

De oorzaak van nachtangst is onbekend, al wordt gedacht dat het ontstaat door een overprikkeld centraal zenuwstelsel. Wel is duidelijk dat een kind meer kans heeft op nachtangst door slaaptekort, spanningen en koorts. Als je kind af en toe last heeft van nachtangst, kan dat geen kwaad. Ze groeien er meestal eroverheen.

Hoe merk je het?

Gillen, zweten, een rood gezicht of onduidelijk praten: het zijn allemaal signalen waaraan je kunt merken dat je kind last heeft van nachtangst. Soms lijkt het of je peuter wakker is, maar dat is vaak niet zo. Meestal duurt zo’n aanval een paar minuten tot maximaal een half uur.

Lees verder onder de advertentie

Nachtangst lijkt op een nachtmerrie, maar het is het niet hetzelfde. Na een nachtmerrie weet je kind vaak nog dat hij een enge droom heeft gehad. Bij nachtangst herinneren de meeste kinderen zich niets. Ook komt nachtangst juist voor in het begin van de nacht en slaapt je kind daarna meteen weer rustig verder, terwijl nachtmerries later in de nacht ontstaan en je kind vervolgens moeilijker weer in slaap komt.

Wat kun je doen?

Hoe vervelend het ook is om je kind overstuur te zien, probeer ‘m niet wakker te maken. Soms maak je de nachtangst daarmee erger en kan het moeilijk zijn om hem te troosten en weer in slaap te krijgen. Je kind gaat vanzelf weer rustig verder slapen. Je kunt eventueel bij hem zitten en zachtjes tegen hem praten. Zorg dat je kind in elk geval wegblijft van trappen, ramen en muren, om te voorkomen dat-ie zich bezeert.

Lees verder onder de advertentie

Om nachtangst te verminderen kun je zorgen voor een vast slaappatroon. Breng je kind altijd op hetzelfde tijdstip naar bed en volg daarbij hetzelfde ritueel: bijvoorbeeld tandenpoetsen, pyjama aantrekken, voorlezen, toedekken en het licht uitdoen.

Word je kind altijd rond dezelfde tijd onrustig of wakker door de nachtangst, dan kun je hem 15-30 minuten daarvóór wakker maken om naar het toilet te laten gaan. Op die manier begint hij weer opnieuw aan een slaapcyclus en daardoor kan de overgang naar de diepe slaap hopelijk zonder problemen verlopen.

Lees verder onder de advertentie

Als je kind er lang last van heeft, nachtangsten vaker voorkomen of je je grote zorgen maakt, neem dan contact op met je huisarts.

Bron: Slaapcentrum Slingeland, 24Baby, Eachnight

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken