Als na de geboorte de navelstreng wordt doorgeknipt, heeft je baby op zijn buik een klein gaatje dat moet dichtgroeien. Als dat niet volledig gebeurt, heeft je baby een navelbreuk. Of dat kwaad kan en wat je eraan kunt doen, leggen we je uit.
Lees verder onder de advertentie
Tijdens de zwangerschap is de navelstreng ontzettend belangrijk. Hij verbindt je baby met de placenta en op die manier krijgt je baby zuurstof en voedingsstoffen binnen.
Lees verder onder de advertentie
Een paar minuten na de geboorte is het meestal aan de vader de taak om de navelstreng door te knippen. Een bijzonder moment, want vanaf dat moment moet je baby alles helemaal zelf doen.
Wat is een navelbreuk?
Door het afknippen van de navelstreng ontstaat er in zijn buikwand een klein gaatje. Bij de meeste kinderen sluit dit gaatje de weken daarna vanzelf. Maar bij één op de vijf tot tien kinderen gaat dat niet helemaal goed en stulpt de navel naar buiten. Het vult zich met darm- en ander weefsel uit de buik en dat zwelt op als je baby huilt of zich inspant. In rust, dus als de kleine bijvoorbeeld op zijn rug ligt, kan de bobbel niet of minder zichtbaar zijn.
Lees verder onder de advertentie
Als je kind te vroeg geboren is of een laag geboortegewicht heeft, is de kans op het ontstaan van een navelbreuk wat groter.
Kan het kwaad?
Normaal gesproken heeft je baby er geen last van. Als je merkt dat het wel zeer doet bij hem, neem dan contact op met je huisarts. Je kunt natuurlijk ook altijd overleggen met het consultatiebureau. Zij kijken tijdens de controles ook naar de navel van je baby.
Lees verder onder de advertentie
Is het te behandelen?
Ja, een kleine opening kan worden gehecht. Maar vaak is een behandeling niet nodig. Een navelbreuk herstelt zich in de meeste gevallen vanzelf voordat je kind vijf jaar is.
Als de zwelling er op latere leeftijd (rond zijn twaalfde) nog steeds is, gaat die niet meer vanzelf weg en volgt er een operatieve ingreep.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]