Als na de geboorte de navelstreng wordt doorgeknipt, heeft je baby op zijn buik een klein gaatje dat moet dichtgroeien. Als dat niet volledig gebeurt, heeft je baby een navelbreuk. Of dat kwaad kan en wat je eraan kunt doen, leggen we je uit.
Lees verder onder de advertentie
Tijdens de zwangerschap is de navelstreng ontzettend belangrijk. Hij verbindt je baby met de placenta en op die manier krijgt je baby zuurstof en voedingsstoffen binnen.
Lees verder onder de advertentie
Een paar minuten na de geboorte is het meestal aan de vader de taak om de navelstreng door te knippen. Een bijzonder moment, want vanaf dat moment moet je baby alles helemaal zelf doen.
Wat is een navelbreuk?
Door het afknippen van de navelstreng ontstaat er in zijn buikwand een klein gaatje. Bij de meeste kinderen sluit dit gaatje de weken daarna vanzelf. Maar bij één op de vijf tot tien kinderen gaat dat niet helemaal goed en stulpt de navel naar buiten. Het vult zich met darm- en ander weefsel uit de buik en dat zwelt op als je baby huilt of zich inspant. In rust, dus als de kleine bijvoorbeeld op zijn rug ligt, kan de bobbel niet of minder zichtbaar zijn.
Lees verder onder de advertentie
Als je kind te vroeg geboren is of een laag geboortegewicht heeft, is de kans op het ontstaan van een navelbreuk wat groter.
Kan het kwaad?
Normaal gesproken heeft je baby er geen last van. Als je merkt dat het wel zeer doet bij hem, neem dan contact op met je huisarts. Je kunt natuurlijk ook altijd overleggen met het consultatiebureau. Zij kijken tijdens de controles ook naar de navel van je baby.
Lees verder onder de advertentie
Is het te behandelen?
Ja, een kleine opening kan worden gehecht. Maar vaak is een behandeling niet nodig. Een navelbreuk herstelt zich in de meeste gevallen vanzelf voordat je kind vijf jaar is.
Als de zwelling er op latere leeftijd (rond zijn twaalfde) nog steeds is, gaat die niet meer vanzelf weg en volgt er een operatieve ingreep.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.