Als na de geboorte de navelstreng wordt doorgeknipt, heeft je baby op zijn buik een klein gaatje dat moet dichtgroeien. Als dat niet volledig gebeurt, heeft je baby een navelbreuk. Of dat kwaad kan en wat je eraan kunt doen, leggen we je uit.
Lees verder onder de advertentie
Tijdens de zwangerschap is de navelstreng ontzettend belangrijk. Hij verbindt je baby met de placenta en op die manier krijgt je baby zuurstof en voedingsstoffen binnen.
Lees verder onder de advertentie
Een paar minuten na de geboorte is het meestal aan de vader de taak om de navelstreng door te knippen. Een bijzonder moment, want vanaf dat moment moet je baby alles helemaal zelf doen.
Wat is een navelbreuk?
Door het afknippen van de navelstreng ontstaat er in zijn buikwand een klein gaatje. Bij de meeste kinderen sluit dit gaatje de weken daarna vanzelf. Maar bij één op de vijf tot tien kinderen gaat dat niet helemaal goed en stulpt de navel naar buiten. Het vult zich met darm- en ander weefsel uit de buik en dat zwelt op als je baby huilt of zich inspant. In rust, dus als de kleine bijvoorbeeld op zijn rug ligt, kan de bobbel niet of minder zichtbaar zijn.
Lees verder onder de advertentie
Als je kind te vroeg geboren is of een laag geboortegewicht heeft, is de kans op het ontstaan van een navelbreuk wat groter.
Kan het kwaad?
Normaal gesproken heeft je baby er geen last van. Als je merkt dat het wel zeer doet bij hem, neem dan contact op met je huisarts. Je kunt natuurlijk ook altijd overleggen met het consultatiebureau. Zij kijken tijdens de controles ook naar de navel van je baby.
Lees verder onder de advertentie
Is het te behandelen?
Ja, een kleine opening kan worden gehecht. Maar vaak is een behandeling niet nodig. Een navelbreuk herstelt zich in de meeste gevallen vanzelf voordat je kind vijf jaar is.
Als de zwelling er op latere leeftijd (rond zijn twaalfde) nog steeds is, gaat die niet meer vanzelf weg en volgt er een operatieve ingreep.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
She’s baaaaack, zoals Selma Omari zelf zegt in de trailer van haar realityshow Selma; Op mijn manier. In het nieuwe seizoen volg je haar uitdagingen in het alleenstaande moederschap. “Ik vind het moeilijk, ik heb het onderschat.”
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]