Als na de geboorte de navelstreng wordt doorgeknipt, heeft je baby op zijn buik een klein gaatje dat moet dichtgroeien. Als dat niet volledig gebeurt, heeft je baby een navelbreuk. Of dat kwaad kan en wat je eraan kunt doen, leggen we je uit.
Lees verder onder de advertentie
Tijdens de zwangerschap is de navelstreng ontzettend belangrijk. Hij verbindt je baby met de placenta en op die manier krijgt je baby zuurstof en voedingsstoffen binnen.
Lees verder onder de advertentie
Een paar minuten na de geboorte is het meestal aan de vader de taak om de navelstreng door te knippen. Een bijzonder moment, want vanaf dat moment moet je baby alles helemaal zelf doen.
Wat is een navelbreuk?
Door het afknippen van de navelstreng ontstaat er in zijn buikwand een klein gaatje. Bij de meeste kinderen sluit dit gaatje de weken daarna vanzelf. Maar bij één op de vijf tot tien kinderen gaat dat niet helemaal goed en stulpt de navel naar buiten. Het vult zich met darm- en ander weefsel uit de buik en dat zwelt op als je baby huilt of zich inspant. In rust, dus als de kleine bijvoorbeeld op zijn rug ligt, kan de bobbel niet of minder zichtbaar zijn.
Lees verder onder de advertentie
Als je kind te vroeg geboren is of een laag geboortegewicht heeft, is de kans op het ontstaan van een navelbreuk wat groter.
Kan het kwaad?
Normaal gesproken heeft je baby er geen last van. Als je merkt dat het wel zeer doet bij hem, neem dan contact op met je huisarts. Je kunt natuurlijk ook altijd overleggen met het consultatiebureau. Zij kijken tijdens de controles ook naar de navel van je baby.
Lees verder onder de advertentie
Is het te behandelen?
Ja, een kleine opening kan worden gehecht. Maar vaak is een behandeling niet nodig. Een navelbreuk herstelt zich in de meeste gevallen vanzelf voordat je kind vijf jaar is.
Als de zwelling er op latere leeftijd (rond zijn twaalfde) nog steeds is, gaat die niet meer vanzelf weg en volgt er een operatieve ingreep.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.