Na de zoveelste afkeurende blik met kritiek op hun manier van opvoeden van de kraamzorg was de maat vol voor deze moeders.
Lees verder onder de advertentie
Katja (37), moeder van Kaja (2 maanden).
“De kraamhulp kon er niet zoveel mee, onze natuurlijke manier van opvoeden, en dat stak ze niet onder stoelen of banken. Zo wilde ik niet dat mijn dochter gewassen werd na de geboorte, we wilden de navelstreng laten uitkloppen en de placenta bewaren in een mandje met kruiden. Na haar zoveelste nadrukkelijk afkeurende blik zei ik, stijf van de hormonen: ‘En daarna eten we hem op.’ De volgende dag was er een ander.”
“‘Onderzoek wijst uit dat kinderen van vier maanden écht bijvoeding moeten krijgen.’ De consultatiebureauarts kletste met haar handen op haar bureau om haar stelling bijval te geven. Onzin, wist ik. Ieder zijn ding, maar mijn kind redde het príma op borstvoeding, en ik was niet van plan dat op korte termijn aan te passen. Met een hoop beleefde omwegen – ja, absoluut belangrijk om na te denken bij wat je doet – probeerde ik duidelijk te maken dat ik mijn kind heus niet verhongerde bij mijn aanpak.
Lees verder onder de advertentie
‘We kunnen een consult regelen met onze jeugdverpleegkundige, zodat je wat meer informatie hebt over voeding’, sprak de arts op zalvende toon. Waarna ik de volgende dag elk onderzoek overhandigde dat ik had weten te printen over zuigelingen en bijvoeding. Sindsdien roepen ze me met voorrang de spreekkamer in.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag