Nieuwe kinderschoenen kopen: hier moet je op letten

kinderschoenen kopen tips
Justine Wouterson
Justine Wouterson
Leestijd: 5 minuten

Kinderen groeien als kool en dus moeten er om de haverklap nieuwe outfits worden geshopt. Maar waar je met een te korte broek of en iets te krap jasje nog wel éven voort kunt, is dat met schoenen een ander verhaal. Te klein is te klein en op te krappe schoenen lopen kan zelfs lichamelijke problemen tot gevolg hebben.

Lees verder onder de advertentie

Veel jonge kinderen vertellen niet uit zichzelf dat hun schoenen eigenlijk niet meer passen. Controleer daarom standaard eens in twee á drie maanden of je kind nog op de juiste maat schoenen rondhobbelt. Daadwerkelijk toe aan een nieuw paar? Deze tips maken het shoppen makkelijker én efficiënter.  

Lees verder onder de advertentie

Meten is weten

Ga niet op pad zonder thuis al even de voet van je kind te hebben opgemeten, om drama’s in winkels te voorkomen. Dat geeft je tevens de vrijheid om alleen op pad te gaan (#metime) of gericht online te shoppen – ja, in winkels hebben ze er wel een handige tool voor, maar je zal niet de eerste moeder zijn die haar kind voor geen goud op dat meetgeval krijgt. Een kindervoet kun je gelukkig ook prima zelf meten, door je kind op een vel papier te laten staan. Teken vervolgens met een potlood een streepje achter de hak en aan de voorkant tegen de langste teen. Meet nu in centimeters de afstand tussen de streepjes en zoek het aantal centimeters vervolgens op in onderstaande maattabel voor de bijbehorende schoenmaat. Zit je precies tussen twee maten in? Rond dan altijd af naar boven. De tekst gaat verder onder de afbeelding.  

Lees verder onder de advertentie

Wie de schoen past…

Wel winkelen met je kind samen? Dan kun je dat het beste in de middag doen, omdat zijn of haar voeten ’s middags altijd iets dikker zijn dan vroeger op de dag. Er is immers níets vervelender dan een vroege schoen-shopsessie met je kind overleven en er later op de dag thuis achterkomen dat de nieuwe aankoop misschien tóch een maatje groter had gemoeten. En als je dan dus ’s middags in die winkel staat, is het verstandig de nieuwe stappers áltijd met sokken te passen. Naast dat ze in de praktijk hoogstwaarschijnlijk ook enkel met sokken gedragen zullen worden, verkleint dit ook de kans op teleurstellingen bij thuiskomst.  

Lees verder onder de advertentie

Lees ook Maatvoering schoenen van kinderen: zo zit dat écht

 

Hoe groter hoe beter?

Kinderschoenmaten variëren van maat 16 (baby) tot maat 35. Zeker in de eerste jaren schieten kids in no time van schoenmaat naar schoenmaat. Zo kunnen de voeten van een baby in twee maanden tijd maar liefst één hele maat groeien. Wanneer je kind een jaar of twee is, gaat het gelukkig al iets minder hard. Reken nu eens in de vier á zes maanden op een grotere schoenmaat. Dat snelle groeien van die voeten kan het verleidelijk maken schoenen op de groei te kopen, zoals met kleding ook vaak wordt gedaan. Met schoenen is dat echter geen goed idee. Rondlopen op te grote schoenen kan de loopbeweging van kinderen belemmeren. Ze kunnen gaan sloffen of scheef gaan lopen, omdat er teveel speling in de schoen zit. Ook is het struikelgevaar een stukje groter op te ruim schoeisel. Wie een ‘duurzame’ optie in gedachten heeft en voor een tweedehands paar schoenen wil gaan, doet er toch beter aan om gewoon nieuwe (of in ieder geval een ‘ongedragen’ paar) te kopen. Schoenen vormen zich naar de voeten van de drager, wat betekent dat tweedehands schoenen al ‘voorgevormd’ zijn door andere voeten. Daardoor bieden ze jouw kind niet meer de juiste ondersteuning zoals die van een nieuw paar, wat de ontwikkeling niet ten goede zal komen.  

Lees verder onder de advertentie

Verstandige keuzes

Schoenen zijn er in alle soorten en maten, zoals schoenen met veters, sneakers met klittenband en sandalen met gespen. Vooral dat klittenband is voor velen een aantrekkelijke keus, omdat een kind zo al snel zelf z’n schoenen aan en uit kan trekken. Toch zijn veters voor kindervoeten een verstandigere optie dan schoenen met klittenband. Met veters is de ondersteuning immers optimaal, omdat je de schoen stevig kunt vastmaken én perfect kunt aanpassen aan de voet van je mini. Klittenband geeft meer mee, wat ten koste gaat van de stevigheid van de schoen. En met veters kan er alvast geoefend worden voor het veterstrikdiploma, óók belangrijk.  

Lees verder onder de advertentie

Lekker flex

Stevigheid is dus een must

, maar eigenlijk weer niet als het op de zool aan komt. Daarvoor geldt: hoe flexibeler, hoe beter. Met flexibele schoenzolen kan je kind makkelijker z’n voeten afwikkelen dan op harde zolen, die voor stamp- en zelfs platvoeten kunnen zorgen. Ook kunnen er later knie- en heupproblemen ontstaan door het lopen op te harde schoenzolen. Over zolen gesproken, hakken zijn ook een point of interest. Met name meisjesschoenen worden al vroeg voorzien van mooie hakjes, maar deze zijn vaak eigenlijk te hoog en dwarsbomen een natuurlijke loopbeweging. Zo zijn cowboy-laarsjes helemaal hip, maar zeker niet altijd even verantwoord. Kies daarom altijd voor een platte en brede hak, voor de beste ondersteuning.   Klaar voor de (winkel)start? Neem vast een kijkje in deze fijne lijstjes met de leukste veterschoenen voor meisjes én schoenen met veters voor jongens. Bron: 24Baby   Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen: *Goedkoper dan in de winkel *Lees elke maand als eerst Kek Mama *Gratis verzonden Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.

Meest bekeken