Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Netflix? Vroeger zat je voor de buis met limonade en wat lekkers op schoot, klaar voor één van je favoriete tekenfilms. Inmiddels klassiekers, maar reken maar dat je ze nog kent.
Familie Flintstone en hun buren de Rubbles, die van alles meemaakten in het fictieve plaatsje Bedrock: The Flintstones waren vroeger een hit. De serie speelde zich af in de steentijd en hoofdrolspeler was natuurlijk Fred, met zijn oranje outfit. Herken je ‘m nog?
De luie, pratende hond die maar wat graag veel eet: je kent ‘m vast nog wel. Zijn baasje is uitvinder en Dommel moet vaak fungeren als proefkonijn, maar daar heeft hij het niet zo op. En dan is er ook nog die zwarte kater, de buurman, met wie hij het niet zo goed kan vinden.
Z’n naam herken je misschien niet, maar z’n verschijning vast en zeker: de lieve, grijze olifant. Babar was koning van Olifantland, met een groen kostuum en een kroon op z’n hoofd. Samen met zijn aapje Zephir beleefde hij allerlei avonturen.
Niet voor niets één van de populairste tekenfilms ter wereld. Sinds 1940 bestaat het bekende kat-en-muis-duo al en de afgelopen decennia zijn de films door verschillende studio’s uitgebracht. Het plot is simpel maar oh zo leuk: Tom doet talloze pogingen om Jerry te vangen, met alle gevolgen van dien.
‘Hallo meneer De Uil, waar brengt u ons naar toe? Naar Fabeltjesland?’ Eer je die zin weer hoort, krijg je het liedje niet meer uit je hoofd. In de serie, die in 2005 werd gekozen tot beste Nederlandse kinderprogramma van de twintigste eeuw, maakte je de dagelijkse gebeurtenissen mee van het Grote Dierenbos. Leuk nieuws: er zou gewerkt worden aan een nieuwe serie die mogelijk in 2019 op de buis zal verschijnen.
Wickie was dat slimme joch dat altijd aan zijn neus zat. Dat betekende gewoonlijk dat hij een briljant idee had gekregen waardoor hij de andere Vikingen uit een lastig parket redde.
In de jaren ’70 publiceerden het Frans-Amerikaanse echtpaar Annette Tison en Talus Taylor het eerste boek over Barbapapa: het roze wezen dat zich in alle denkbare vormen kan veranderen. Hierdoor kan Barbapapa iedere situatie aan en elk probleem oplossen. De tv-afleveringen waren in Nederland voor het eerst te zien als onderdeel van Het Programma met de Muis.
Een oudje en zeker niet de minste. Deze serie (gebaseerd op het gelijknamige boek) speelt zich af in Zweden. De veertienjarige Nils is een nietsnut die alleen maar kattenkwaad uithaalt en dieren pest, maar op een dag vangt hij een kabouter die hem voor straf zelf in een kabouter verandert. En de rest van het verhaal ken je.
Lees ook
Voor deze kinderseries bleef je vroeger zéker thuis >
Deze serie, bedacht door Herman van Veen, is ongetwijfeld blijven hangen. Alfred Jodocus Kwak verliest na zijn geboorte z’n gezin. Henk de Mol, een goede vriend van de familie Kwak, ontfermt zich over de eend. Onder toezicht van zijn adoptievader groeit Alfred op in een woonklomp in Groot Waterland en daar maakt hij van alles mee.
Budgie was een helikopter die ‘kon vliegen als de beste.’ Samen met zijn vriendin Pippa en de stoere Chuck woont hij in een hangaar van vliegveld Hairfield. De besnorde luchtmachthelikopter Leonard heeft er de leiding en altijd staat de groep klaar om anderen te helpen.
Jonge dinosauriërs (Frankie, Stefan, Thomas, Maarten, Dak en Linda) die van alles meemaken. Elke dino heeft een ander karakter dat soms botst, maar toch zoeken ze manieren om samen te blijven.
Een hilarische serie op Cartoon Network over de veel te brede, ijdele Johnny. Door z’n mislukte versiertrucs leerde hij mannen hoe je vooral niet met vrouwen moest omgaan.
Deze Amerikaanse tekenfilmserie werd eind jaren ’90 uitgezonden op Cartoon Network en later Yorin. Cow and Chicken gaat over een zevenjarige koe en haar elfjarige broer, een kip. Samen beleven zij absurde avonturen. Terugkerende thema’s? Blote konten en woordgrappen die eigenlijk voor volwassenen bedoeld zijn.