Seks, dat is net zoiets als poepen en plassen en dus een prima bespreekbaar onderwerp thuis. Toch? Niet helemaal. Veel ouders blijken het best een lastig onderwerp te vinden, seksuele voorlichting bij kinderen. Snappen wij. Dus hier een paar punten.
Lees verder onder de advertentie
Ooit komt ‘ie, De Vraag. Waar baby’s vandaan komen, en hoe dat dan allemaal werkt. Geen zorgen: je hoeft geen voorbereide speech klaar te hebben. Seksuele voorlichting gaat meestal in stappen en herhalingen. De meeste kinderen vragen alleen naar antwoorden waar ze aan toe zijn. Dus als je zus bevalt, en je kind vraagt of zijn oom en tante dan gevreeën hebben, kun je eenvoudigweg ‘ja’ zeggen. Als hij meer wil weten, vraagt hij wel door. Zo niet, dan was dit blijkbaar genoeg informatie. De vervolgvraag komt over een tijdje wel weer. Hoe jonger je kind is wanneer jullie over seks praten, hoe kleiner het taboe.
Lees verder onder de advertentie
Seks is leuk
Onderzoek wijst uit dat veel kinderen thuis best vaker en uitgebreider over seks zouden willen praten. Ook weten kinderen tussen de negen en twaalf jaar niet evenveel over seks, ondanks het feit dat basisscholen sinds 2012 verplicht zijn om seksuele voorlichting te geven. Dertig procent van de kinderen tussen de negen en twaalf heeft het er helemaal niet over, 48 procent weet wat vrijen precies is en zestig procent weet waar baby’s vandaan komen. En dan hebben ze het nog niet eens over hun eigen lichamelijke veranderingen gehad.
Het opvallende is: veel ouders zijn geneigd vooral te waarschuwen over de gevolgen van seks. Ongewenste handelingen en zwangerschappen. Soa’s. Terwijl seks natuurlijk eigenlijk iets heel leuks is, en dat mogen kinderen best weten.
Een kind van twee leg je doorgaans niet uit wat penetratie is. Maar benoemen wat de verschillen zijn tussen jongens en meisjes, is tot een jaar of drie zeker niet te hoog gegrepen. Benoem lichaamsdelen zoals jij dat prettig vindt, maar sla er geen één over.
Vanaf een jaar of vier komen er vaak meer vragen. Wanneer je je partner een kus geeft, bijvoorbeeld, of je kind zich afvraagt of jullie dan óók vrijen. Een eerlijk antwoord is altijd goed; je kind geeft de grenzen wel aan. Ja, papa en mama vinden het fijn om te kussen en knuffelen. Het ene kind vraagt door, tot de details van hoe zo’n zaadje dan bij een eitje komt. Een ander wil er niets van weten. De meest gangbare richtlijn is dat tegen de tijd dat een kind zo’n beetje tien is, hij wel moet weten hoe het technisch werkt, kinderen verwekken, en op de hoogte is van ongewenste intimiteiten, emoties en dat ‘nee’ altijd een antwoord is.
Lees verder onder de advertentie
Gênant
Het lastige: tegen die tijd worden dingen ook ‘awkward’ voor kinderen. Dus als het onderwerp dan opeens uit de lucht komt vallen, kun je er bijna donder op zeggen dat het te gênant voor ze is om over te praten. Laat staan dat ze dan nog out of the blue dingen als schaamhaar, masturbatie, natte dromen en ongesteldheid met je bespreken. Al kun je natuurlijk altijd een tv-programma of artikel over het onderwerp aangrijpen om het bespreekbaar te maken.
Eén geruststellende gedachte: ander onderzoek wijst weer uit dat kinderen die goed seksueel zijn voorgelicht en genoeg weten over anticonceptie, doorgaans niet heel vroeg aan seks doen. Sterker nog: een kind dat vroeg leert praten over seksualiteit, kan dat later in een relatie vaak ook veel beter. Bovendien zouden die kinderen volgens onderzoeken zelfs later aan seks beginnen, en vaker veilig vrijen.
Lees verder onder de advertentie
Spontaan
Vaak dient het onderwerp seks zich spontaan aan. Doordat je peuter met een stijf piemeltje onder douche staat, bijvoorbeeld. Of wanneer kinderen iets hebben gezien op tv. Begint je kind er niet zelf over, dan kun je het altijd nog zelf aansnijden. Overigens hoeft het niet per se te gaan over ‘de daad’ op zichzelf, ook liefde, verliefdheid, geaardheid en knuffelen zijn belangrijke onderwerpen voor kinderen. En vind je het zelf lastig om over bepaalde onderwerpen te praten? Benoem dat dan gewoon. Het is goed dat je kind leert dat hij met vragen bij je terecht kan, maar ook dat jij grenzen hebt.
Dit artikel werd al eerder gepubliceerd.Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.