Basisschoolleerlingen zijn de afgelopen tien jaar slechter gaan bewegen. Vooral kinderen uit groep 8 scoren zwak op hardlooptesten, springen niet ver en hebben moeite om een bal te gooien en te vangen.
Lees verder onder de advertentie
Dat blijkt uit een steekproef onder van de Onderwijsinspectie.
Specifieke gymoefeningen
Van de bal tegen een muur gooien tot lopen over een instabiele bank: leerlingen uit groep 8 moesten hele specifieke gymoefeningen doen om te laten zien wat ze kunnen. Wat blijkt? 18 procent van de basisschoolleerlingen en 33 procent op sbo-scholen ving geen enkele terugstuiterende bal. Ook slaagden maar weinig kinderen erin om zonder te vallen over de bank te lopen.
Waar deze slechte score vandaan komt, is niet duidelijk: de meeste leerlingen gaan elke dag lopend of op de fiets naar school en een grote groep sport minstens drie keer in de week in clubverband. Wel besteden de leerlingen naar eigen zeggen één tot twee uur per dag aan tv-kijken en dezelfde tijd aan spelletjes op de computer, smartphone, tablet of tv.
Lees verder onder de advertentie
‘Bewegen buiten de gymles om’
De PO-raad, de koepel van basisscholen, maakt zich zorgen. “Kinderen zijn 3000 uur per jaar wakker en daarvan zitten ze er 1000 op school. Serieus investeren in de gezondheid van kinderen, betekent dat we allemaal ons steentje bijdragen”, zegt voorzitter Rinda den Besten tegen het AD. “Basisscholen kunnen kinderen stimuleren om ook meer te bewegen buiten de gymles om, bijvoorbeeld tijdens de rekenles of op het schoolplein.”
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.