Vorig jaar belandden vijfhonderd kinderen van 0 tot 8 jaar op de eerste hulp na een auto-ongeluk, omdat zij niet veilig in de auto werden vervoerd. Tweehonderd van hen waren jonger dan drie jaar.
Lees verder onder de advertentie
Dat blijkt uit onderzoek van Taskforce Kinderveiligheid: een samenwerkingsverband van Veiligheid NL, Erasmus MC, Maxi-Cosi en trauma-en kinderchirurg William Kramer. In de meeste gevallen is de autostoel van goede kwaliteit – bij het onderzoek is geen onderscheid gemaakt tussen verschillende merken autostoeltjes – maar lezen ouders de handleiding niet goed. Ook ontbreekt vaak de uitleg in de winkel. Als een kinderzitje niet goed wordt geïnstalleerd, ontstaat het risico dat het kind met stoel en al door de voorruit vliegt bij een auto-ongeluk. Bij zes op de tien ouders gaat ook het vastgespen niet goed. De gordel zit vaak gedraaid, volgt niet de juiste route, is niet goed vastgeklikt of de riempjes zitten veel te los.
Het onderzoek werd vijf jaar geleden ook uitgevoerd. Toen bleek dat driekwart van de 0 tot 4-jarigen niet veilig in de auto zat. Nu is dat zelfs tachtig procent van de 0 tot 8 jarigen. De onderzoekers vinden die toename verontrustend. Zeker omdat negentig procent van de ouders er bij het onderzoek van overtuigd was dat hun kind goed beschermd in de auto zat. Kinderchirurg Kramer: “Al bij een botsing met 30 kilometer per uur wordt een kind dat los in zijn stoel zit als een raket door de wagen geschoten. De klap tegen de voorstoel of door de voorruit kan fataal zijn. Het leed kan enorm zijn. Oók voor de ouders.” Volgens Kramer zijn veel ouders te tolerant. “Als Jantje bij het vastgespen zit te dreinen, is de stressreactie van een ouder: ‘laat hem nog maar even loszitten. Het is maar een klein stukje.’ Nóóit doen!”
Lees verder onder de advertentie
Zwaargewond
De zoon van Eva Tuin raakte vijf jaar geleden zwaargewond toen zij met haar auto tegen een boom botste. Aan de klap heeft de jongen niet-aangeboren hersenletsel overgehouden. Tuin roept alle ouders, opa’s en oma’s en verzorgers op om meer aandacht te besteden aan het in de stoel plaatsen van kinderen: “Als je het kostbaarste wat je hebt vervoert, doe dit dan goed.”
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]