Vorig jaar belandden vijfhonderd kinderen van 0 tot 8 jaar op de eerste hulp na een auto-ongeluk, omdat zij niet veilig in de auto werden vervoerd. Tweehonderd van hen waren jonger dan drie jaar.
Lees verder onder de advertentie
Dat blijkt uit onderzoek van Taskforce Kinderveiligheid: een samenwerkingsverband van Veiligheid NL, Erasmus MC, Maxi-Cosi en trauma-en kinderchirurg William Kramer. In de meeste gevallen is de autostoel van goede kwaliteit – bij het onderzoek is geen onderscheid gemaakt tussen verschillende merken autostoeltjes – maar lezen ouders de handleiding niet goed. Ook ontbreekt vaak de uitleg in de winkel. Als een kinderzitje niet goed wordt geïnstalleerd, ontstaat het risico dat het kind met stoel en al door de voorruit vliegt bij een auto-ongeluk. Bij zes op de tien ouders gaat ook het vastgespen niet goed. De gordel zit vaak gedraaid, volgt niet de juiste route, is niet goed vastgeklikt of de riempjes zitten veel te los.
Het onderzoek werd vijf jaar geleden ook uitgevoerd. Toen bleek dat driekwart van de 0 tot 4-jarigen niet veilig in de auto zat. Nu is dat zelfs tachtig procent van de 0 tot 8 jarigen. De onderzoekers vinden die toename verontrustend. Zeker omdat negentig procent van de ouders er bij het onderzoek van overtuigd was dat hun kind goed beschermd in de auto zat. Kinderchirurg Kramer: “Al bij een botsing met 30 kilometer per uur wordt een kind dat los in zijn stoel zit als een raket door de wagen geschoten. De klap tegen de voorstoel of door de voorruit kan fataal zijn. Het leed kan enorm zijn. Oók voor de ouders.” Volgens Kramer zijn veel ouders te tolerant. “Als Jantje bij het vastgespen zit te dreinen, is de stressreactie van een ouder: ‘laat hem nog maar even loszitten. Het is maar een klein stukje.’ Nóóit doen!”
Lees verder onder de advertentie
Zwaargewond
De zoon van Eva Tuin raakte vijf jaar geleden zwaargewond toen zij met haar auto tegen een boom botste. Aan de klap heeft de jongen niet-aangeboren hersenletsel overgehouden. Tuin roept alle ouders, opa’s en oma’s en verzorgers op om meer aandacht te besteden aan het in de stoel plaatsen van kinderen: “Als je het kostbaarste wat je hebt vervoert, doe dit dan goed.”
Wie jarig is, trakteert! Als moeder wil je natuurlijk iets leuks bedenken zonder dat je urenlang in de keuken hoeft te staan. Dat dacht ook Bibi Breijman, die voor de verjaardag van dochter Teddy een lekkere en supersnelle traktatie in elkaar flanste.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Gender disappointment: het is een taboe, maar het komt wel regelmatig voor. Soms heb je al van jongs af aan een bepaald beeld van je gezin in je hoofd, soms heb je gewoon voorkeur voor een geslacht. Het overkwam Cynthia, die gewoon eigenlijk haar gezin altijd voor zich zag met een zoon en een dochter.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]