Spoel de speen van je kind niet af onder de kraan of kook ‘m niet uit, maar lik hem zelf ‘schoon’. Dat is het advies van Amerikaanse wetenschappers na recent onderzoek.
Lees verder onder de advertentie
Op die manier zouden namelijk onschuldige mondbacteriën worden overgedragen, waardoor je kind een beter afweersysteem krijgt.
Resultaten
Vorige week presenteerden de onderzoekers op een congres van het American College of Allergy, Asthma and Immunology de resultaten van een studie onder 74 moeders en hun baby’s. Wat blijkt? De groep kinderen van wie de moeders het speentje met de mond schoonmaakten, had minder van IgE (een immuunstof) in hun bloed dan de kinderen van de moeders die spenen uitkookten of onder de kraan hielden. Hoe minder van deze stof, hoe beter je lichaam een onderscheid kan maken tussen goede en slechte bacteriën.
Jasper Buikx, microbioloog van wetenschapsmuseum Micropia, kan zich wel vinden in de resultaten: “De afgelopen eeuw zijn we steeds schoner geworden”, zegt hij tegen RTL Nieuws. “We zijn veel zeep en antibiotica gaan gebruiken. Door deze grote hygiëne is ons immuunsysteem lui geworden. Het gevolg van dit luie immuunsysteem is dat ons lichaam op steeds meer gaat reageren. Op gluten, op pollen, noem maar op.” Een likje meer of minder aan de speen van je kind, kan volgens de wetenschapper dus echt geen kwaad. “Sterker nog, het is waarschijnlijk gezonder.”
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
De kids komen uit school met een grote grijns, zwaaien naar je alsof ze een topdag hadden en je denkt: Wat gezellig, we gaan een leuke middag tegemoet. Maar voor je je jas uit hebt, ligt er een woedende draak op de vloer die huilt, omdat jij per ongeluk de verkeerde limonade inschenkt.