In elke klas worden gemiddeld een of twee kinderen gepest. En jongens worden op de basisschool vaker gepest dan meisjes.
Lees verder onder de advertentie
Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het kabinet vandaag, bij de start van de Week Tegen Pesten, naar de Tweede Kamer stuurt.
Teruggedrongen
Op middelbare scholen is het aantal pestkoppen verder teruggedrongen, maar op de basisschool blijft het pestgedrag gelijk. Van de jongens zegt 11 procent te worden gepest, tegen 9 procent van de meisjes. In 2016 was het verschil tussen jongens en meisjes ‘niet significant’.
Het gepest gebeurt op school nog altijd vooral recht in het gezicht van de kinderen: 66 procent van de basisschoolleerlingen wordt op die manier getreiterd. Zo’n 8 procent wordt lastiggevallen via internet, pesten via telefoongesprekken of door het schrijven van briefjes (3 procent) is een stuk minder populair.
Lees verder onder de advertentie
‘We zijn op de goede weg’
“Ieder kind dat gepest wordt, is er één te veel”, zegt minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs. “We moeten alert blijven, zorgen dat kinderen er gewoon bij horen en niet buitengesloten worden.” Toch gelooft Slob niet dat pesten helemaal kan stoppen. “In een wereld waar de gebrokenheid op allerlei manieren zichtbaar is, denk ik niet dat het ooit tot nul zal komen. Al moet dat wel onze inzet zijn. We zijn op de goede weg.”
Wie jarig is, trakteert! Als moeder wil je natuurlijk iets leuks bedenken zonder dat je urenlang in de keuken hoeft te staan. Dat dacht ook Bibi Breijman, die voor de verjaardag van dochter Teddy een lekkere en supersnelle traktatie in elkaar flanste.
Nicole Huisman is al met 25 weken bevallen van dochter Ola, zo laat de styliste en podcastmaker weten op Instagram. ‘Sinds het moment dat ze er is draag ik mijn hart buiten mijn lijf.’
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Monique Westenberg komt na vijf jaar met haar tweede kinderboek. Deze keer over Frenkie, haar adoptiehond. Wat ons betreft: dé tip voor onder de kerstboom.
Gender disappointment: het is een taboe, maar het komt wel regelmatig voor. Soms heb je al van jongs af aan een bepaald beeld van je gezin in je hoofd, soms heb je gewoon voorkeur voor een geslacht. Het overkwam Cynthia, die gewoon eigenlijk haar gezin altijd voor zich zag met een zoon en een dochter.