In elke klas worden gemiddeld een of twee kinderen gepest. En jongens worden op de basisschool vaker gepest dan meisjes.
Lees verder onder de advertentie
Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het kabinet vandaag, bij de start van de Week Tegen Pesten, naar de Tweede Kamer stuurt.
Teruggedrongen
Op middelbare scholen is het aantal pestkoppen verder teruggedrongen, maar op de basisschool blijft het pestgedrag gelijk. Van de jongens zegt 11 procent te worden gepest, tegen 9 procent van de meisjes. In 2016 was het verschil tussen jongens en meisjes ‘niet significant’.
Het gepest gebeurt op school nog altijd vooral recht in het gezicht van de kinderen: 66 procent van de basisschoolleerlingen wordt op die manier getreiterd. Zo’n 8 procent wordt lastiggevallen via internet, pesten via telefoongesprekken of door het schrijven van briefjes (3 procent) is een stuk minder populair.
Lees verder onder de advertentie
‘We zijn op de goede weg’
“Ieder kind dat gepest wordt, is er één te veel”, zegt minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs. “We moeten alert blijven, zorgen dat kinderen er gewoon bij horen en niet buitengesloten worden.” Toch gelooft Slob niet dat pesten helemaal kan stoppen. “In een wereld waar de gebrokenheid op allerlei manieren zichtbaar is, denk ik niet dat het ooit tot nul zal komen. Al moet dat wel onze inzet zijn. We zijn op de goede weg.”
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Niets is zo ongemakkelijk als onbedoeld een gesprek horen dat niet voor jouw oren bedoeld is. Het overkwam Ava, die per ongeluk een telefoongesprek van haar schoonmoeder meeluisterde.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.
Lara Temme is tekstschrijver en woont samen met haar zoon (7) en dochter (9) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder.
Jannemiek heeft een prima band met haar schoonzus, maar zit niet per se te wachten op méér contact. Daar denkt haar schoonzus echter heel anders over. Hoe vertel je iemand dat je dat niet ziet zitten, zonder diegene te kwetsen?