Was jij vroeger een pestkop? Of werd je gepest? Dan zou het volgens wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam zomaar kunnen dat jouw kind hetzelfde overkomt.
Lees verder onder de advertentie
Erfelijkheid speelt namelijk een grote rol bij pesten en gepest worden, blijkt uit onderzoek onder 8000 kinderen.
‘Onzekerheid en agressiviteit’
Bij alle kinderen werd gekeken of ze weleens te maken hadden gehad met pesten. En wat bleek? Vooral bij eeneiige tweelingen waren veel overeenkomsten te zien. “Hierdoor kan geconcludeerd worden dat het erfelijk is”, vertelt onderzoeker Elsje van Bergen aan RTL Nieuws. “De erfelijkheid is terug te zien in bijvoorbeeld onzekerheid, het dragen van een bril of het hebben van overgewicht. Dit soort eigenschappen en uiterlijke kenmerken zorgen ervoor dat kinderen gepest worden. Bij de kinderen die pesten gaat het vooral om eigenschappen als agressiviteit.”
Wel wil Van Bergen benadrukken dat deze uitkomst niet direct betekent dat pesten niet voorkomen kan worden. “Een veilige omgeving creëeren voor je kind blijft belangrijk.”
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.