Wist je vast niet: de helft van de Nederlandse kinderen onder de 12 jaar heeft een heftige gebeurtenis meegemaakt. Zo stelt kinderrechtenorganisatie Augeo na onderzoek. Het gaat om ervaringen als een vechtscheiding, seksueel misbruik, emotionele verwaarlozing of zelfmoordpoging van een ouder. Dat is even slikken.
Lees verder onder de advertentie
In totaal werden er 660 kinderen van 11 en 12 jaar ondervraagd. Van hen heeft één op de negen kinderen drie ingrijpende ervaringen doorstaan. De gebeurtenis die de meeste kinderen meemaakten, was een (vecht)scheiding. Dit geldt voor een kwart van de ondervraagden. Een andere gebeurtenis die relatief veel voorkwam, namelijk 8 procent, is een huisgenoot die in de gevangenis zit.
Lees verder onder de advertentie
Heftige vragen
De groep kinderen werd niet ondervraagd door professoren die al lang meedraaien in het vak. Opvallend genoeg namen tieners die maar een paar jaar ouder zijn dan de 660 kinderen de taak op zich. Daar kwamen heftige vragen bij kijken, zoals ‘ben je bang voor je ouders?’ of ‘heb je het gevoel dat niemand om je geeft?’ De antwoorden zijn niet minder schokkend, want tien procent van de kinderen geeft aan bang te zijn voor een ouder. En dan is er ook nog eens meer dan tien procent van de ondervraagden die toegeeft dat ze denkt dat niemand om ze geeft.
Lees verder onder de advertentie
Ouders
Het onderzoeksrapport werd gisteren aan Prinses Laurentien en kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer uitgereikt. Kalverboer is het met Augeo eens dat er meer moet gebeuren om te stoppen dat kinderen op zo’n jonge leeftijd al zulke ingrijpende ervaringen hebben. Ze stelt dat het probleem vaak bij de ouders ligt, doordat de situaties vaak thuis plaatsvinden. Als het niet mogelijk is de situatie thuis te stoppen dan moeten kinderen een andere veilige plek vinden. Het is dan bijvoorbeeld aan de school om die veiligheid te bieden. Ook dat is niet makkelijk. In het onderzoek komt naar voren dat juffen en meesters vaak niet weten wat er bij hun leerlingen speelt. Zo dacht een docent dat drie kinderen in de klas iets heftigs hebben meegemaakt. Dat bleken er twee keer zoveel.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.