Wist je vast niet: de helft van de Nederlandse kinderen onder de 12 jaar heeft een heftige gebeurtenis meegemaakt. Zo stelt kinderrechtenorganisatie Augeo na onderzoek. Het gaat om ervaringen als een vechtscheiding, seksueel misbruik, emotionele verwaarlozing of zelfmoordpoging van een ouder. Dat is even slikken.
Lees verder onder de advertentie
In totaal werden er 660 kinderen van 11 en 12 jaar ondervraagd. Van hen heeft één op de negen kinderen drie ingrijpende ervaringen doorstaan. De gebeurtenis die de meeste kinderen meemaakten, was een (vecht)scheiding. Dit geldt voor een kwart van de ondervraagden. Een andere gebeurtenis die relatief veel voorkwam, namelijk 8 procent, is een huisgenoot die in de gevangenis zit.
Lees verder onder de advertentie
Heftige vragen
De groep kinderen werd niet ondervraagd door professoren die al lang meedraaien in het vak. Opvallend genoeg namen tieners die maar een paar jaar ouder zijn dan de 660 kinderen de taak op zich. Daar kwamen heftige vragen bij kijken, zoals ‘ben je bang voor je ouders?’ of ‘heb je het gevoel dat niemand om je geeft?’ De antwoorden zijn niet minder schokkend, want tien procent van de kinderen geeft aan bang te zijn voor een ouder. En dan is er ook nog eens meer dan tien procent van de ondervraagden die toegeeft dat ze denkt dat niemand om ze geeft.
Lees verder onder de advertentie
Ouders
Het onderzoeksrapport werd gisteren aan Prinses Laurentien en kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer uitgereikt. Kalverboer is het met Augeo eens dat er meer moet gebeuren om te stoppen dat kinderen op zo’n jonge leeftijd al zulke ingrijpende ervaringen hebben. Ze stelt dat het probleem vaak bij de ouders ligt, doordat de situaties vaak thuis plaatsvinden. Als het niet mogelijk is de situatie thuis te stoppen dan moeten kinderen een andere veilige plek vinden. Het is dan bijvoorbeeld aan de school om die veiligheid te bieden. Ook dat is niet makkelijk. In het onderzoek komt naar voren dat juffen en meesters vaak niet weten wat er bij hun leerlingen speelt. Zo dacht een docent dat drie kinderen in de klas iets heftigs hebben meegemaakt. Dat bleken er twee keer zoveel.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?