Volgens onderzoek controleert de helft van de ouders de mobiele telefoon van hun kind. En zeker tachtig procent houdt in de gaten wat er door hun kind online wordt uitgespookt.
Lees verder onder de advertentie
Dat blijkt uit onderzoek van Safer Internet Centre Nederland, waarvoor ruim tweeduizend ouders en tieners (12 tot 17 jaar) werden ondervraagd. Ouders kijken mee als hun zoon of dochter online is en checken hun appjes en sociale media accounts. Ook blokkeren ze bepaalde inhoud, weigeren ze apps of games te kopen omdat hun kind daar nog te jong voor is en geeft één op de vijf ouders aan hun kind wel eens via gps te volgen.
Lees verder onder de advertentie
Zodra kinderen ouder worden, laten ouders de touwtjes iets meer vieren. Zo’n 70 procent van de ouders controleert de mobiele telefoon van 12- en 13-jarigen, maar als de kinderen eenmaal 16 of 17 jaar oud zijn, doet nog maar 32 procent dat.
Veel ouders controleren het mobiele telefoongebruik en internetgedrag van hun kind omdat ze bang zijn dat hun kind beelden tegenkomt waar hij nog niet aan toe is. Denk aan porno, geweld of zelfmoordfilmpjes. Ook is er de angst dat hun kind wordt opgelicht, gepest of lastiggevallen. Die zorgen lijken terecht, want tieners geven zelf ook aan dat ze één of meerdere keren online zijn lastiggevallen (26 procent) of gepest (21 procent). Dit overkomt meisjes vaker dan jongens.
Uit het onderzoek blijkt dat ouders vaak geen idee hebben van de digitale kettingbrieven die hun kinderen krijgen. Een derde van de tieners die ondervraagd werd, ontving zo’n horror-appje. Daarin wordt gedreigd met de dood als de ontvanger geen geld overmaakt of de berichten niet doorstuurt.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Het leuke aan de feestdagen is dat de hele familie bij elkaar komt. Het lastige aan de feestdagen is óók dat de hele familie bij elkaar komt. Geen zin in ruzie of gedoe wegens botsende karaktertjes? Neem dan deze handleiding ter harte.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.