Onderzoek: jongeren slapen slechter door schermgebruik in de avond

Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Kinderen die vlak voor het slapen gaan lang op hun iPad of telefoon zitten, slapen slechter. Ook kan het leiden tot concentratieproblemen overdag. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Lees verder onder de advertentie

Veel jongeren doen, voordat ze gaan slapen, nog even een spelletje op de iPad of ze zitten op WhatsApp. Volgens onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gebruikt bijna een kwart (22 procent) van de kinderen tussen de 8 en 13 jaar een lichtgevend scherm in de avond. Onder tieners (13 tot 18 jaar) is dit nog veel meer: 83 procent. En dan gaat het niet om één spelletje of appje, want de meeste jongeren zitten meer dan twee uur op een scherm voordat ze naar bed gaan. 

Lees verder onder de advertentie

 

Half uur korter

Eerder was de invloed van schermgebruik op het slaapgedrag al onderzocht bij volwassenen. Nu is er voor het eerst onderzoek gedaan onder kinderen en jongeren. Daaruit blijkt dat degenen die veel of lang gebruik maken van schermen, tot wel een half uur per nacht korter slapen. Andere slaapklachten die door beeldschermgebruik ontstaan, zijn later in slaap vallen en ’s nachts wakker worden. Ook hebben veel jongeren overdag moeite om wakker te blijven en kan het slaapgebrek leiden tot concentratieproblemen.

Lees verder onder de advertentie

 

Lees ook:
Wat als je kind niet wil slapen? >

 

Oranje bril

Om na te gaan hoe de klachten minder kunnen worden, hebben de onderzoekers jongeren een week lang géén scherm laten gebruiken. Ook hebben zij jongeren een week lang een oranje bril laten dragen tijdens het gebruik van hun telefoon of tablet. Die blokkeert het blauwe licht dat onze biologische klok verstoort. Het resultaat: deze jongeren hadden minder last van slaapproblemen.

Lees verder onder de advertentie

Het schermgebruik van jongeren ligt nog hoger als ook televisiekijken wordt meegeteld. Het RIVM zegt echter dat het daarbij gaat om blootstelling aan een ander soort licht, waarvan de effecten op slaap niet zichtbaar zijn. Om mensen te beschermen tegen het blauwe licht van tablets en telefoons bieden fabrikanten onder meer ingebouwde filters aan. Maar of dat helpt, moet volgens het RIVM verder worden onderzocht.

 

Meer onderzoek

Al in 2015 waarschuwde de Gezondheidsraad voor de risico’s van blauw schermlicht voor de gezondheid. Volgens het AD pleiten zij voor de ontwikkeling van producten die licht afgeven dat minder blauw is, en voor meer onderzoek naar het effect van led-licht op de gezondheid.

Lees verder onder de advertentie

Bruno Bruins (VVD), Minister van Medische Zorg en Sport, is het daarmee eens. In de krant zegt hij: “Veel mensen gebruiken de hele dag door telefoons, tablets en andere apparaten met blauw licht en het is goed om te weten wat de effecten daarvan kunnen zijn.”

 

Bron: RIVM & AD

Lees verder onder de advertentie

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

 

Meest bekeken