Grotere kans op autisme bij jongere broers en zussen, volgens onderzoek

12.10.2024 10:59

Ouders van een kind met autisme maken zich vaak zorgen: hoe groot is de kans dat een jonger broertje of zusje ook autisme ontwikkelt? Recent onderzoek laat zien dat deze kans aanzienlijk groter is dan bij gezinnen zonder autistische kinderen.

Hoeveel groter is die kans?

Uit een studie blijkt dat ongeveer 20 procent van de jongere broers en zussen van een kind met autisme ook een vorm van autisme ontwikkelt. Dit is ruim zeven keer zo hoog als bij gezinnen zonder autistische kinderen. Heb je meerdere kinderen met autisme in het gezin? Dan kan die kans zelfs oplopen tot bijna 37 procent. En opvallend genoeg, als het eerste kind een meisje is, is de kans op autisme bij een volgend kind nog eens 50 procent hoger​.

Lees ook: Hoe herken je autisme bij je kind en wat kun je doen als ouder?

Vroege signalen

Onderzoekers adviseren om jongere kinderen al vroeg in de gaten te houden. Als je als ouder al weet dat autisme in de familie zit, is het slim om alert te zijn op sociale of communicatieve achterstanden. Want hoe eerder je erbij bent, hoe beter je een kind kunt ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling​.

Wat kun je doen?

Zorg voor regelmatige check-ups bij jonge kinderen als er al een diagnose van autisme in het gezin is. Hoewel het nieuws misschien zorgwekkend klinkt, helpt vroege signalering enorm bij het ondersteunen van de ontwikkeling van je kind.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.