Bijna tweederde van de leerkrachten in het basisonderwijs heeft kinderen in de klas die in armoede leven. Zij zien dat de prestaties van deze leerlingen achterblijven. Dat blijkt uit onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies.
Lees verder onder de advertentie
Voor het onderzoek werden 700 leraren in het basisonderwijs ondervraagd. Zij gaven aan armoede bij hun leerlingen vooral te herkennen aan de kleding en/of schoenen. Zo zijn kleren bijvoorbeeld verouderd of dragen leerlingen altijd dezelfde kledingstukken of schoenen.
Lees verder onder de advertentie
Ook wordt armoede vaak herkend aan gesprekken na de vakanties, waaruit blijkt wat kinderen tijdens hun vakantie hebben gedaan. Eén op de vijf leerkrachten zegt daarom gestopt te zijn met deze kringgesprekken, omdat ze te pijnlijk zijn voor kinderen die in hun vakantie niets hebben gedaan vanwege geldgebrek.
Een kwart van de leerkrachten herkent armoede ook aan het ontbreken van een fiets of als het kind bijvoorbeeld niet meedoet aan sociale activiteiten buiten schooltijd.
Gemiddeld zijn er per klas twee leerlingen die in armoede leven. Het gaat dan om ouders met een inkomen dat net boven de bijstandsnorm ligt.
De prestaties van deze kinderen blijven achter bij die van de rest van de klas, blijkt uit het onderzoek. Ruim de helft van de leerkrachten geeft namelijk aan dat het in armoede opgroeien van hun leerlingen een negatieve invloed heeft op de schoolresultaten en bijna drie kwart zegt dat ook de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen eronder lijdt.
Lees verder onder de advertentie
Hulp
Om de gezinnen die in armoede leven bij te staan, zoekt bijna de helft van de leerkrachten soms contact met hulpinstanties. Ongeveer twee derde van de scholen is in staat om deze groep financieel te ondersteunen.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]