Serieus, stil en braaf naar de meester of juf luisteren is niet altijd goed voor een kind, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Parijs. Een flinke dosis humor helpt ze juist bij het leren.
Lees verder onder de advertentie
De wetenschappers werkten voor hun onderzoek met kinderen van 18 maanden oud.
Gekke bekken
Eerst moesten deze kinderen een stuk speelgoed proberen op te pakken terwijl volwassenen toekeken. In de ene groep bleven de volwassenen rustig wanneer er een blokje was opgepakt, in de andere groep werden er gekke bekken getrokken. Wat bleek? Bijna 94 procent van de laatste groep was in staat om het oppakken van het speeltje te herhalen. Bij de groep waar niet gelachen werd, was dit slechts 25 procent.
De onderzoekers willen hiermee niet duidelijk maken dat school één grote clownshow moet worden: “Een overschot aan humor kan zorgen voor te veel afleiding.” Maar ze zeggen wel dat vrolijke emoties als lachen de hersenen stimuleert. Het helpt kinderen te motiveren en dit heeft weer een positief effect op leren.
Je zou denken dat volwassenen met een hoge functie en flink salaris allemaal begonnen met een bibliotheekkaart op hun tweede en elke avond luisterden naar literaire meesterwerken bij het zachte licht van een nachtlampje. Dat zit toch anders.
Mijn dochter leert praten. Ik vind het werkelijk een van de schattigste fases tot nu toe. Die brabbelende dreumes die allemaal grappige dingen zegt: het is om van te smelten. Het levert alleen ook weleens gênante situaties op.
Een zwangerschap is al spannend genoeg, maar voor de Britse Lucy en haar man Adam werd het een ware achtbaan. Hun baby Rafferty kwam niet één, maar twee keer ter wereld.
Je denkt dat je iemand in huis haalt om op je kinderen te passen, maar intussen wordt je voorraadkast geplunderd en verdwijnen er sieraden. Wat begon als een klein vermoeden, groeide bij Carla uit tot een regelrechte mini-detectivezaak.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.