Een brand in huis komt veel vaker voor bij gezinnen dan bij mensen zonder kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars.
Lees verder onder de advertentie
Oververhit
Gezinnen hebben veel elektrische apparaten in huis die gemakkelijk vlam kunnen vatten, zoals smartphones, tablets en speelgoed zoals hoverboards. Deze apparatuur bevat sterke batterijen die na lang opladen oververhit raken en vlam kunnen vatten. Ook worden vaak niet-originele opladers gebruikt die brandgevoelig zijn. “Een elektrische step staat soms ongemerkt een week lang op te laden in een garage”, zegt Oscar van Elferen van het Verbond van Verzekeraars. Ook de droger staat bij veel gezinnen lange tijd aan. Door de grote hoeveelheid stof in dat apparaat ontstaan er vaak branden. Verzekeraars zien ook dat het ouderwetse spelen met vuur een oorzaak kan zijn. Van Elferen: “Vuur blijft voor kinderen machtig interessant, een aansteker op tafel kan verleidelijk zijn.”
Lees verder onder de advertentie
Twee keer zo vaak
Uit het onderzoek van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat verzekerden tussen de 38 en 56 jaar, die veelal een gezin hebben, twee keer zo vaak een vergoeding vragen. In totaal werd vorig jaar bijna 100.000 keer aanspraak gemaakt op de inboedel- en opstalverzekering vanwege een brand. Het totale aantal claims ligt wel 7 procent lager dan in 2016. Volgens het Verbond van Verzekeraars komt dat omdat er het afgelopen jaar weinig stormen met onweer waren. Het is voor het eerst in vijf jaar dat het aantal claims het aantal van 100.000 niet overstijgt.
Lees verder onder de advertentie
Voorlichting
Bij veel gevallen gaat het om een beperkte schade. Vaak hoeft de brandweer niet uit te rukken, omdat bewoners het vuur in hun woning zelf kunnen doven. Toch vindt de brandweer het belangrijk om gezinnen te blijven wijzen op de gevaren van brand in huis. Zeker in een woning kunnen vlammen namelijk snel om zich heen slaan.
Niets is zo ongemakkelijk als onbedoeld een gesprek horen dat niet voor jouw oren bedoeld is. Het overkwam Ava, die per ongeluk een telefoongesprek van haar schoonmoeder meeluisterde.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.
Lara Temme is tekstschrijver en woont samen met haar zoon (7) en dochter (9) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder.
Jannemiek heeft een prima band met haar schoonzus, maar zit niet per se te wachten op méér contact. Daar denkt haar schoonzus echter heel anders over. Hoe vertel je iemand dat je dat niet ziet zitten, zonder diegene te kwetsen?