Maar liefst 85 procent van de Nederlandse leerkrachten is, ondanks de hoge werkdruk en het lage salaris, tevreden met hun werk.
Lees verder onder de advertentie
Dat blijkt uit de Arbeidsmarktanalyse primair onderwijs 2021.
Hoge werkdruk
Grootste pluspunten? De inhoud van het werk, het type dienstverband (meestal vast) en de werkzekerheid. Er is ook kritiek, met name op het lage loon en de mogelijkheid om thuis te werken. Ook ervaart 61 procent van de ondervraagde leerkrachten een hoge werkdruk, die door het lerarentekort alleen maar erger wordt. Het werk valt ze soms emotioneel zwaar en levert stress op.
De analyse laat zien dat steeds meer leerkrachten uit de vijf grote steden – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere – vertrekken. In 2015/2016 vertrokken 57 leraren meer uit de randstad dan er binnenkwamen. In 2018/2019 waren dat er 333.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.