Elsa: ‘Ik schrok me kapot toen ik via de babyfoon zag wat de oppas deed’
De oppas in de gaten houden via de babyfoon, je kunt het eigenlijk niet maken. Toch deed Elsa het, en daar is ze achteraf gezien heel dankbaar voor.
Eén op de zes kinderen in Nederland woont in een eenoudergezin. Dat blijkt het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit is een stijging van 5 procent ten opzichte van 20 jaar geleden.
Twintig jaar geleden woonde namelijk nog 1 op de 10 kinderen met een alleenstaande ouder. In de steden Heerlen en Rotterdam is het aantal van dit soort huishoudens het grootst: bijna 30 procent van de kinderen woont daar tegenwoordig met een ouder. In de dorpen Staphorst en Urk gaat het om slechts 4 procent.
Een huishouden met één ouder ontstaat als ouders uit elkaar zijn gegaan door bijvoorbeeld een scheiding, of als een van de ouders is overleden. Ook zijn in het onderzoek van het CBS ouders meegerekend die nooit hebben samengewoond.
In de meeste gevallen wonen de minderjarigen bij de moeder (bijna 9 op de 10 kinderen).
Lees ook:
Op eenoudervakantie: ‘Ik vond het helemaal fantastisch’ >
Opvallend is ook dat de trend vooral zichtbaar is bij baby’s. Bijna 6 procent van deze doelgroep woonde twintig jaar geleden bij een ouder, tegenwoordig is dat 9 procent (ongeveer 15.000 baby’s).
Meer dan 30 procent van de baby’s in Nederland heeft ouders die niet getrouwd zijn. Ongeveer 60 procent woont met gehuwde ouders.
Bron: RTL Nieuws
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >