Het zal je maar gebeuren dat je spijt hebt van de naam die je je kind hebt gegeven. In Groot-Brittanie deed Mumsnet er onderzoek naar. Wat blijkt? Bijna een vijfde van de ouders heeft spijt van de kindernamen die ze bedacht hebben.
Lees verder onder de advertentie
Dat geldt ook voor de 27-jarige Lindsey, moeder van zoon Jediah. Aan de Britse krant The Daily Mail vertelt ze dat de vader van het jongetje de naam vlak na de bevalling bedacht. Lindsey ging in een opwelling akkoord. Wist zij veel dat hij hun zoon vernoemd had naar de Jedi uit Star Wars.
Lees verder onder de advertentie
Normale namen
Nou is Jediah nog een naam die niet zo vaak voorkomt, maar bij de 18% van de Britse ouders die spijt hebben van hun keuze, gaat het doorgaans om hele normale namen, zoals Anne, Daniel, James en Charlotte. Stuk voor stuk prachtige namen, alleen voor sommige ouders zijn ze iets té populair geworden. Vijfentwintig procent heeft dan ook spijt omdat de naam te vaak voorkomt.
Lees verder onder de advertentie
Andere redenen die genoemd worden
de naam voelt gewoon niet goed (20%)
de naam is ‘erdoorheen gedrukt’ terwijl moeder hem nooit mooi vond (20%)
het kind heeft moeite met de uitspraak of spelling (11%)
de naam is niet onderscheidend genoeg (11%)
achteraf past de naam niet bij het kind (10%)
de afkorting die vriendjes gebruiken is niet mooi (6%)
sinds de geboorte is het algemene beeld over de naam veranderd (3%)
een beroemdheid heeft dezelfde naam gekozen (1%)
Spijt na de geboorte
Opvallend is dat 12% van de moeders altijd al wist dat het de verkeerde keuze was. 3% wist het op het moment dat het kind geboren was, 8% kwam er na een paar dagen achter en 32% kreeg spijt binnen 6 weken na de geboorte. 23% kreeg pas spijt toen het kind voor het eerst naar school ging.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.