Hoewel een tablet bij veel gezinnen thuis niet meer weg te denken is, is het toch beter om je kind voor te blijven lezen uit een ‘ouderwets’ boek. Dat blijkt uit onderzoek van The American Academy of Pediatrics.
Lees verder onder de advertentie
‘Traditioneel’ vs. e-book
Tijdens het onderzoek observeerden wetenschappers 37 ouders en hun kinderen terwijl ze vijf minuten hetzelfde verhaal voorlazen. De een las voor uit een ’traditioneel’ boek terwijl een ander een e-book kreeg mét of zonder extra geluiden en visuele effecten. Vervolgens werd gekeken naar hoe de kinderen zich ontwikkelden tijdens het lezen.
Lees verder onder de advertentie
Interactie
Wat bleek? De geprinte exemplaren stimuleerden interactie en het stellen van vragen. Ook kwamen ze verder in het verhaal. E-books zorgden er duidelijk voor dat kinderen sneller afgeleid waren en interactie met de ouders ging vaak over hoe het apparaat werkte: vegen en drukken op de knop.
Lees verder onder de advertentie
‘Ons doel’
Onderzoeker Tiffany Munzer: ‘Een gedrukt boek is ideaal om positieve interactie tussen ouders en kind uit te lokken’, vertelt ze. ‘Ons doel met deze bevindingen is niet om het ouders moeilijker te maken, maar om te laten zien dat je met een simpele activiteit zoals voorlezen uit een ‘gewoon’ boek, je heel gemakkelijk contact kunt maken met je kind.’
Schoolgroepsapps met andere moeders, het is voer voor smeuïge en soms ronduit bizarre verhalen. Zo ook het verhaal van Fieke. Zij schoot het cadeau voor de juf aan het eind van het jaar voor en nu weigert een moeder haar deel via de Tikkie te betalen.
Ziggy kiest voor een unieke babynaam voor haar dochter, geïnspireerd door een bekende actrice. Haar moeder vreest echter dat deze keuze tot pesterijen zal leiden.
Sommige situaties zorgen voor sprakeloze momenten. Pas achteraf doet je brein z’n werk en bedenk je je wat je eigenlijk had kunnen doen of zeggen. Florine, moeder van twee kinderen, ervaarde het onlangs in de supermarkt.
Astleigh en Rowan, bekend van Married At First Sight, zijn trotse ouders geworden van een dochtertje. Het stel zit op een roze wolk, maar verbaast zich ook over een situatie: wildvreemden die zomaar je baby in de kinderwagen aanraken. Daar heeft kersverse papa Astleigh nu iets op bedacht: een baby-button.
Het griepvirus heerst en dat betekent dat je als moeder regelmatig met onverwachte momenten moet dealen. Zo ook Maartje, die haar zieke kleuter Esmée een oppepper wilde geven met een warm bad. Dat liep alleen anders dan verwacht.
Het is je vast niet ontgaan: de griep en heerst en hoe! Als je kleintje door het virus is geveld, wil je natuurlijk niets liever dan dat hij of zij zich snel weer kiplekker voelt. Maar wist je dat er dingen zijn die dokters nóóit doen bij griep? Daar kunnen we van leren.