Het jongste kind in de klas loopt meer risico op problemen in de toekomst, zo blijkt uit onderzoek van het King’s College London. Vooral op de lange termijn kan het grote gevolgen hebben.
Lees verder onder de advertentie
De onderzoekers analyseerden data van 300.000 mensen in Zweedse nationale registers.
Jongste kind in de klas
Het onderzoek toont aan dat het jongste kind in de klas meer kans heeft op lage schoolprestaties, problemen met drugs- en/of alcoholmisbruik en een depressie op latere leeftijd. Voor jonge kinderen met ADHD is het risico op een depressie juist kleiner. Al eerder bleek uit onderzoek dat onvolwassenheid ten opzichte van klasgenoten de kans op ADHD vergroot.
Er wordt op school weinig rekening gehouden met leeftijdsverschil, terwijl dit soms wel elf maanden kan zijn. ‘Een significant verschil’, volgens de hoofdonderzoeker. Het gevolg: normale gedragskenmerken voor jonge kinderen worden vergeleken met die van oudere kinderen. Dit is een minder groot probleem in landen als Denemarken, waar kinderen ook later mogen beginnen met school. Onderzoekers pleiten daarom voor meer flexibiliteit.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.