Complimenten geven aan je kind: wat kan daar nu slecht aan zijn? Best veel, volgens wetenschappers. Uit onderzoek blijkt namelijk dat overdreven complimentjes juist averechts werken.
Lees verder onder de advertentie
Dat ontdekte Eddie Brummelman, psycholoog en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), door Nederlandse kinderen van 7 tot en met 11 jaar thuis wiskundeopgaven te laten maken.
‘Wat ongelooflijk goed gedaan’
Ouders mochten zelf bepalen of en hoe ze complimenten gaven, maar alles werd gefilmd. Twee mensen noteerden tijdens het bekijken van de beelden hoeveel overdreven (‘wat ongelooflijk goed gedaan’) en niet-overdreven complimenten (‘wat goed gedaan’) de kinderen kregen. De kinderen moesten vijf weken voor de test en zes, twaalf en achttien maanden erna aangeven in hoeverre ze zich herkenden in een stelling als: ‘Ik ben een heel speciaal en bijzonder persoon.’
Wat blijkt? Kinderen die veel overdreven complimentjes kregen, ontwikkelden een lager zelfbeeld dan de andere kinderen. Brummelman in de Volkskrant: “Overdreven complimenten krijgen kan eng zijn. Kinderen kunnen denken dat ze altijd aan deze hoge standaard moeten voldoen. Maar het leven zit vol tegenslagen, dus ze zullen hoe dan ook een keer falen. Dan kunnen ze zich slecht voelen over zichzelf en dat is pijnlijk.”
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Groep 8 kamp. Voor veel kinderen het hoogtepunt van hun basisschooltijd, maar voor Mariska en haar dochter was het iets waar ze enorm tegenop zagen. Haar dochter mocht namelijk geen contact hebben met het thuisfront.