Dik 40 procent van de basisschoolleerlingen ontbijt achter een televisie, computer, tablet of smartphone. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Schoolontbijt in samenwerking met marktonderzoeksinstituut GfK onder 484 kinderen.
Lees verder onder de advertentie
En hoewel veel ouders het tijdens de ochtendspits makkelijk vinden om hun kind als ‘zoethoudertje’ even voor een scherm te zetten, denkt opvoeddeskundige Krista Okma niet dat het verstandig is.
‘Kan leiden tot overgewicht’
“Als je eet terwijl je naar een scherm kijkt, geeft je lijf niet de signalen af dat je vol zit. In het slechtste geval kan dit leiden tot overgewicht”, zegt ze tegen RTL Nieuws. “Het ontbijt zou juist een moment van rust en contact moeten zijn, want daarna volgt er vaak een drukke dag.”
Overigens is het goede nieuws dat inmiddels 95 procent van de kinderen dagelijks ontbijt. Van de overgebleven 5 procent die dit niet dagelijks doet, zit 45 procent van de kinderen in de bovenbouw.
Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.