Toen het online pesten van haar dochter Lieke (11) uit de hand liep, besloot Marieke (43, basisschooldirecteur) haar op een andere school in te schrijven.
Lees verder onder de advertentie
“Lieke was gevallen en had haar sleutelbeen gebroken en ik moest met haar naar het ziekenhuis. In de wachtkamer zag ik opeens van dichtbij hoeveel berichtjes zij opeens van een bepaalde klasgenoot kreeg en hoe naar de toon daarvan was. Het was een onophoudelijke stroom van haat.
Lees verder onder de advertentie
Appen
Ik ben altijd heel bewust bezig geweest met Lieke goed op te voeden op het gebied van social media. Ik ben zelf directeur van een basisschool en weet uit ervaring hoe het online soms uit de hand kan lopen en kinderen worden gepest. Ik leerde haar ook dat ze moest letten op haar eigen toon in Whatsapp en hoe dingen soms verkeerd geïnterpreteerd worden. Privacy deden we niet aan, ik heb haar gezegd dat ik te allen tijde in haar telefoon moet kunnen kijken. Dat accepteert ze tot op de dag van vandaag.
Lees verder onder de advertentie
Lieke vertelde wel dat er een nieuw meisje in de klas was gekomen en die probeerde in de gratie te komen bij Liekes beste vriendin. Zij werd daarbij buitenspel gezet. Het meisje pakte elke gelegenheid aan om Lieke in een kwaad daglicht te zetten en was behoorlijk dominant.
“Als Lieke niet snel genoeg op berichtjes reageerde, werd het nieuwe meisje kwaad “
Als Lieke niet snel genoeg op berichtjes reageerde, werd ze kwaad en eiste ze dat ze antwoord gaf. Lieke zei dan: ‘Ik moet reageren, want anders wordt ze boos.’ Ik leerde haar te zeggen: ‘Ik stel voor dat we vandaag even stoppen met appen en morgen praten we het uit.’ Het had weinig zin, het meisje werd almaar bozer en zette Lieke steeds meer onder druk.
Digi-pesten
Die middag in het ziekenhuis liep het totaal uit de hand. Het klasgenootje begon te appen: ‘Je zegt wel dat je in het ziekenhuis zit, maar volgens mij wil je gewoon om aandacht vragen.’ En toen Lieke daarop vriendelijk reageerde maar wel duidelijk maakte dat ze bij haar bericht een slecht gevoel kreeg, ging het van kwaad tot erger.
Lees verder onder de advertentie
Het meisje heeft tot negen uur ’s avonds om de minuut een berichtje gestuurd. Stalken echt. Van ‘Je bent een aansteller’ tot ‘Dacht je dat je me zomaar kon negeren?’ en ‘Ik word heel verdrietig’ en ‘Weet je wel wat je me aandoet?!’
“Het meisje heeft tot negen uur ’s avonds om de minuut een berichtje gestuurd. Stalken echt”
Ze maakte zelfs een appgroep aan met als onderwerp ‘Lieke is een kuthoer’ en voegde daar ook andere kinderen aan toe die net zo hard meededen. Ik probeerde ondertussen haar moeder te bereiken maar kreeg haar niet te pakken.
Lieke is zelfs bedreigd. Ze zouden haar opwachten na schooltijd en deden dat ook, ze werd dan aan alle kanten uitgescholden. Er werden ook regelmatig filmpjes van haar gemaakt met rare filters en muziekjes eroverheen die dan werden gedeeld. Het ging zelfs zo ver dat ze niet meer naar huis durfde te fietsen. Haar docent raadde aan om dan maar een andere route te kiezen. School ging er helaas niet op een adequate manier mee om.
Mijn dochter was een spontaan en zelfverzekerd meisje, maar ik merkte hoeveel impact het pestgedrag op haar had. Ze werd er onzeker door en voelde zich totaal niet veilig meer. Zo onveilig dat ze zelfs niet meer naar school durfde. Ik heb haar meerdere dagen thuisgehouden en de Onderwijs-inspectie begreep dat. Ik ben er verdrietig om geweest. Ik heb er slapeloze nachten door gehad.
Lees verder onder de advertentie
Maar ik was vooral boos omdat de school er niets aan deed. Ze bleven maar zeggen: ‘Aan Lieke zien we niet dat het slecht met haar gaat’, en: ‘Dit is gewoon meidenvenijn.’ Nee, dit ging om grensoverschrijdend gedrag dat direct aangepakt moest worden. Ik heb de ouders van het meisje gesproken en vele gesprekken met school gevoerd. Allemaal zonder succes.
Inmiddels gaat Lieke naar een andere school en zie ik dat het daar zoveel beter gaat. Laatst kwam ze thuis en zei ze: ‘Mam, hier zijn mensen wel aardig tegen elkaar.’”
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Het leuke aan de feestdagen is dat de hele familie bij elkaar komt. Het lastige aan de feestdagen is óók dat de hele familie bij elkaar komt. Geen zin in ruzie of gedoe wegens botsende karaktertjes? Neem dan deze handleiding ter harte.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.