Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog.
Lees verder onder de advertentie
Mijn vriendin en ik verwachten ons eerste kind, een dochter. Zij draagt het, een vriend van ons is donorvader, maar wij worden de hoofd opvoeders. Nu vragen we ons af hoe het kind ons moet gaan noemen.
Lees verder onder de advertentie
Tante Do zat 22 jaar geleden met dezelfde kwestie. Ook zij kreeg kinderen met een vrouw. Destijds was dat een minder vertrouwd fenomeen dan nu. Het was uitzoeken geblazen met de benamingen. Er waren voorhoedegenoten die zich stoïcijns papa en mama noemden. Dat leidde tot verwarring toen de kinderen ontdekten hoe papa’s er in hun blootje uitzagen.
'Moeders zijn een soort helpdesk'
Soms werd de biologische moeder ‘mama’ en de meemoeder ‘Marieke’ of hoe ze ook heette. In ouderwetse zin correct, maar de gelijkwaardigheid van beide moeders als opvoeders kwam er niet in tot uitdrukking. Daarom stelden Do en haar vrouw zich aan hun kinderen voor als mama-Be en mama-Do. Dat laatste werd meteen mama-Mo. Het bleek Alix en Bruno weinig uit te maken wie ze riepen, moeders zijn een soort helpdesk, als er maar eentje luisterde was het goed.
Lees verder onder de advertentie
Zelf bepalen
Rond de puberteit doken beide mama’s lui weg als de twee ‘Mammaaaaa!’ riepen. Toen schakelden de twee over op de voornamen van de moeders. Een rondvraag in Do’s jongere lesbische kennissenkring levert onder andere de volgende antwoorden op. “Als ze iets van ons moeten is het mama en mama, als ze boos zijn is het Sandra en Martine.” En: “Wij zijn mama en mama. Onze dochter mag het zelf bepalen, je merkt vanzelf tot wie ze zich richt. Als ze echt verschil wil maken noemt ze er een voornaam bij.”
Lees verder onder de advertentie
'Is dat leuk twee moeders?'
Kortom, het is een interessante puzzel. Later kan uw dochter hier nog plezier van hebben op feestjes. Die van Do is inmiddels 22 en krijgt elk moeizaam gesprek op gang met de vraag: “Wist je al dat ik twee moeders heb?” De vraag: “Hoe noem je ze dan?” volgt altijd snel. Maar de belangrijkste vraag is: “Is dat leuk?” en dan zegt Alix: “Ja.” (Beweert ze. En Do gelooft haar.)
Lees verder onder de advertentie
Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.