Heeft je baby een rood of tranend oog of zijn zijn oogleden plotseling dik? Dit kan er dan aan de hand zijn.
Lees verder onder de advertentie
Het ziet er niet fijn uit, als je baby plotseling een flink rood oog heeft. Misschien traant het oog en komt er wat slijm of pus uit. Het kan ook zijn dat je wat blaasjes op de (opgezwollen) oogleden van je baby ziet.
Reden tot zorgen? Nee, want meestal gaan al deze klachten vanzelf weer over. Wel is het fijn om te weten waardoor het komt dat je baby een ontstoken oog heeft. Daarom zetten we de verschillende oorzaken voor je op een rij:
Lees verder onder de advertentie
Prutoogjes
Een gek woord, maar dit betekent dat de traanbuis in de neus verstopt zit. Normaal stromen de tranen uit het oog door de traanbuis de neus in. Als die verstopt zit, hopen de tranen zich op en ontstaat er een tranend oog. Die tranen kunnen ook indikken en dat ziet er uit als pus. Daarom spreek je ook wel van pusoogjes.
Lees verder onder de advertentie
Ongeveer één op de vijf baby’s heeft hier last van. Meestal ontstaan de klachten een paar weken na de geboorte. Je herkent prutoogjes door tranen, vuil of pus in het oog en omdat de binnenste ooghoek vaak dik of rood is.
Je kunt de ogen van je baby een paar keer per dag schoon maken met een nat watje en een kleine massage geven: strijk de tranen vanuit de binnenste ooghoek richting de neus. Prutoogjes gaan vanzelf weer over voordat je kind één jaar wordt.
Oogontsteking
Het komt niet vaak voor, maar het kan zijn dat je baby een oogontsteking heeft. In dat geval is het oog zelf rood, komen er tranen of slijm/pus uit en zijn de oogleden vaak opgezwollen. Ook kunnen er blaasjes te zien zijn op de oogleden.
Een oogontsteking ontstaat door een virus of bacterie, bijvoorbeeld een verkoudheidsvirus of iemand met een koortslip (herpesvirus). De meeste klachten beginnen zo’n tien dagen na de geboorte. Een oogontsteking gaat vanzelf over binnen één tot twee weken.
Neem contact op met je huisarts als de pus terug blijft komen of als je baby pijn heeft of licht niet kan verdragen. Doe dit ook als je zeker weet dat je kleintje in contact is geweest met iemand met een koortslip of als de klachten langer dan twee weken aanhouden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag