Oorpijn kan flink zeer doen en je kind kan daardoor niet lekker in z’n vel zitten. Maar wat kan de oorzaak zijn en hoe kun je het leed verzachten? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
Oorontsteking
Als je kind pijn heeft in zijn oor en regelmatig in of over zijn oor wrijft, moet er een belletje bij je gaan rinkelen. Zeker als die symptomen samen gaan met een ziek gevoel, koorts en weinig trek. De kans is dan groot dat je kind een oorontsteking heeft. Bij peuters kunnen diarree, buikpijn en overgeven dan ook voorkomen.
Lees verder onder de advertentie
Een oorontsteking begint vaak met een onschuldige verkoudheid, waardoor de buis van Eustachius dicht gaat en het middenoor wordt afgesloten. De pijn ontstaat omdat bacteriën zich gaan vermenigvuldigen.
Het kan zijn dat een oorontsteking ontstaat na een dagje zwemmen. De kans hierop is groter als je kind heeft gezwommen in stilstaand water zonder chloor, waar veel bacteriën en virussen zitten.
Twee tot drie dagen
Als je kind een oorontsteking heeft, gaat de pijn meestal binnen twee tot drie dagen over. Heeft hij er erg veel last van, geef dan een paracetamol. Het is verstandig om contact op te nemen met je huisarts als je kind zieker wordt, slecht drinkt of als de pijn toeneemt.
Lees verder onder de advertentie
Is je kind nog geen twee jaar? Ga dan sowieso naar de huisarts. Een middenoorontsteking waar niets aan gedaan wordt, kan dan namelijk leiden tot ernstige complicaties, zoals een hersenvliesontsteking.
Overigens is het niet verstandig om te gaan vliegen met een oorontsteking. De druk in je oren wordt groter tijdens een vlucht en dat kan er voor zorgen dat je kind nog meer pijn heeft. Ook kan er schade ontstaan aan zijn trommelvlies. Dus heeft je kind een oorontsteking en sta je op het punt om te gaan vliegen, stel de reis dan (helaas) even uit.
Vaak gaat een middenoorontsteking samen met een loopoor. In dat geval loopt er vocht uit het oor van je kind – dat kan aan één kant zijn, maar ook aan beide kanten. Een loopoor wordt niet altijd verzoorzaakt door een oorontsteking. Het kan bijvoorbeeld ook ontstaan als er buisjes zijn geplaatst in de oren van je kind, of bij een ontsteking van de uitwendige gehoorgang als gevolg van eczeem.
Lees verder onder de advertentie
Niet zwemmen
Een loopoor geneest meestal vanzelf. Als het langer duurt dan zeven dagen, kan de huisarts antibiotica of oordruppels geven. Zorg er in elk geval voor dat je je kind niet laat zwemmen als hij een loopoor heeft en stop geen watjes in zijn oren. Vermijd ook het gebruik van wattenstaafjes (die kunnen het trommelvlies namelijk beschadigen) en douche zonder zeep.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.