In het nieuwe jaar kan het zomaar zijn dat jouw situatie verandert. Je gaat meer verdienen, besluit juist minder te gaan werken, de kinderopvang wordt duurder of misschien is er ineens sprake van co-ouderschap. Zaken die allemaal van invloed kunnen zijn op de hoogte van je kinderopvangtoeslag. Belangrijk dus, om wijzigingen tijdig door te geven. In welke situaties je dat bijvoorbeeld moet doen? Dat lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Voorschot
Wist je dat de kinderopvangtoeslag die je maandelijks ontvangt een voorschot is? Dat betekent dat het gebaseerd is op hoe jouw situatie er dat jaar naar verwachting uitziet. Verandert er iets? Dan heeft dit invloed op de toeslag waar je maandelijks recht op hebt. Door je gegevens regelmatig te checken en veranderingen meteen door te geven via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of de app Kinderopvangtoeslag, ontvang je de toeslag waar je recht op hebt. Niet te veel en niet te weinig.
Lees verder onder de advertentie
Handige app
Wel zo makkelijk: met de app Kinderopvangtoeslag check je je gegevens snel en geef je veelvoorkomende wijzigingen meteen door. Zoals veranderingen in opvanguren, het uurtarief van de opvang of het inkomen van jou of je partner. Of als je kind naar een andere of nieuwe opvang gaat, of de opvang stopt.
Lees verder onder de advertentie
We zetten acht momenten waarop je jouw kinderopvangtoeslag moet checken en je gegevens moet aanpassen voor je op een rij:
1. Als je meer of minder gaat verdienen
Geef wijzigingen in het inkomen van jou of je toeslagpartner meteen door. Wisselend inkomen? Check dan elk kwartaal of je schatting nog klopt. Dan kun je je gegevens zo nodig op tijd aanpassen.
2. Als je werkloos wordt
Geef meteen door dat je geen baan meer hebt. Fijn: je hebt in elk geval nog drie maanden recht op kinderopvangtoeslag vanaf de dag dat je niet meer werkt. Check hier meteen even of je er na die drie maanden nog steeds recht op hebt.
Lees verder onder de advertentie
3. Als je kind meer of minder naar de opvang gaat
Geef wijzigingen in maandelijkse opvanguren altijd door. Is de verandering tijdelijk? Dan kun je gewoon een einddatum opgeven voor de gewijzigde gegevens. Daarna worden de oude uren automatisch weer teruggezet. Weet je nog geen einddatum? Geef dan zelf door wanneer er weer iets verandert.
4. Als je kind niet meer naar de opvang gaat
Zet je kinderopvangtoeslag dan meteen stop, de uitbetaling wordt daardoor stopgezet.
5. Als je kind naar de BSO of een andere opvang gaat
Geef eerst aan welke opvang stopt. Vul vervolgens de gegevens uit het nieuwe contract in. Vul de nieuwe gegevens ook in als je kind bij dezelfde opvang of gastouder van de dagopvang naar de BSO gaat.
6. Als het uurtarief van de opvangorganisatie verandert
Geef het nieuwe tarief door. Je vindt het nieuwe uurtarief meestal in het contract van jouw opvangorganisatie.
7. Als jij en je partner uit elkaar gaan
Dan heeft dat gevolgen voor je toeslagen. Elke situatie is anders dus check hier wat jij in jouw situatie allemaal moet regelen.
Lees verder onder de advertentie
8. Kiezen jullie voor co-ouderschap?
Dan kun je hier bekijken wat je moet doen voor je toeslagen.
Meer weten?
Verandert er iets in je situatie? Geef wijzigingen meteen door via Mijn toeslagen op Toeslagen.nl of gebruik de app Kinderopvangtoeslag. Dan ontvang je de toeslag waar je recht op hebt. Niet te veel en niet te weinig. Meer weten? Ga naar toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.