Het Rode Kruis maakte een filmpje met vluchtelingkinderen, waarin ze hatelijke reacties voorlezen. De video maakt veel los. Zowel bij bewonderaars als felle critici.
Lees verder onder de advertentie
‘Ophoepelen met die lui’ en ‘laat ze verzuipen’. Berichten als deze verschenen van 2015 tot 2016 op de Facebookpagina van het Rode Kruis. De hulpverleningsorganisatie besloot er een video van te maken. In het viral filmpje zien we kinderen van vluchtelingen uit onder andere Iran, Irak en Afghanistan struikelen over de hatelijke woorden. Hiermee wil het Rode Kruis laten zien dat online verwensingen en beledigingen pijn doen. De organisatie hoopt mee te geven dat vluchtelingen ook gewoon mensen zijn die respect verdienen.
Lees verder onder de advertentie
Confronterend
De kinderen, en hun ouders, zijn vooraf geïnformeerd over de strekking van de video. “De ouders waren bijna een soort van dankbaar dat we dit deden, hoe confronterend ook, omdat ze dit in het dagelijks leven meemaken en met respect behandeld willen worden”, zegt een woordvoerder van het Rode Kruis tegen de NOS.
Lees verder onder de advertentie
De video staat in het teken van de Week van Respect en maakt heel wat los. Op het moment van schrijven is het filmpje via Facebook al meer dan 17.000 keer gedeeld.
Veel mensen worden even stil bij het zien van de beelden. Reacties als “confronterend” en “hulde” komen vaak voorbij. Een grote groep lezers krijgt ook een gevoel van plaatsvervangende schaamte voor de hatelijke reacties van mede-Nederlanders.
Lees verder onder de advertentie
Vreemd gevoel
Niet iedereen is te spreken over de viral video. Op de Facebookpagina van het Rode Kruis, geeft een vrouw aan een “vreemd gevoel, als eerste van schaamte” te krijgen. Zij is niet de enige. Sommige kijkers krijgen ook een dubbel gevoel, doordat de kinderen alles met een glimlach oplezen.
Lees verder onder de advertentie
Vooral het inzetten van kinderen zorgt voor kritiek. Reacties als “waar slaat dit op?” en “laat ze lekker kind zijn” komen veel langs. Via YouTube is het inmiddels niet meer mogelijk om te reageren. Daar werden meer heftige reacties geplaatst, zoals “het Rode Kruis zet nu kindsoldaten in.” Een lezeres haakt juist daar weer op in: “Als je na het zien van dit filmpje enkel krom ligt over het feit dat kinderen dit voorlezen ga je volledig voorbij aan het feit dat dit geen onbekende uitspraken zijn voor hen maar dat dit dagelijkse realiteit is.”
Spannend
Het Rode Kruis geeft aan dat ze snapt dat het gebruik van kinderen confronterend is. Dat maakt de boodschap juist expliciet, aldus de organisatie. De kinderen uit het filmpje zijn uitgebreid voorbereid met behulp van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en in de klas. Alle kinderen vonden het heel spannend om mee te doen. De jongeren wisten nog niet zo goed wat de woorden betekenden, maar de tieners wisten precies wat ze zeiden.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4) en dochter (1). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.