Een goede oppas is een godsgeschenk: jij hebt een paar uur voor jezelf en je kinderen worden heerlijk vermaakt. Maar waar moet je op letten als je op zoek gaat naar een babysitter?
Lees verder onder de advertentie
Een paar tips op een rij.
Wensen
Heb je alleen een oppas nodig voor als je kinderen in bed liggen of zoek je naar iemand die de kinderen uit school haalt, ze de hele middag entertaint en ook nog huishoudelijke klusjes doet? Het scheelt als je op een rij zet waar je ongeveer behoefte aan hebt, dan weet je ook hoe en waar je moet zoeken.
Lees verder onder de advertentie
De zoektocht
Vaak werkt ‘mond tot mond’ goed – er is in jouw kennissenkring dan altijd wel iemand die hem of haar kent. Maar je kunt natuurlijk ook online op zoek gaan. Via Sitly (voorheen Oudermatch) bijvoorbeeld. Hier maak je gemakkelijk een profiel aan, vul je jouw wensen in en de website zoekt dan de oppassers die bij jou in de buurt wonen. Meer fijne sites zijn Charly Cares, Oppasstudent en Oppasland.
Keuze gemaakt? Dan kun je hem of haar uitnodigen voor een kennismakingsgesprek én kennis laten maken met jouw kinderen. Zie je gelijk of ze een klik hebben.
Ook goed om op dit moment te bespreken, is wat het jou gaat kosten. Gemiddeld betaal je de oppas tussen de 4 en 10 euro per uur, maar het exacte tarief wordt bepaald door onder andere leeftijd, ervaring, de werkzaamheden, op hoeveel kinderen hij of zij past en de leeftijd van de kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Proefdraaien
Klinkt misschien zwaar, maar kan wel handig zijn. Op zo’n proefdag maak je de oppas wegwijs in jullie huis, laat je de kinderen alvast wennen en ben je er nog om alle vragen te beantwoorden. Gaat het goed? Ga een uurtje op de koffie bij de buurvrouw en vraag na afloop hoe het is geweest. Verder is het fijn om eens in de zoveel tijd een evaluatiemoment in te plannen.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.