Deze opvoedstijl is funest voor het zelfvertrouwen van je kind, volgens onderzoek

funest zelfvertrouwen opvoedstijl ouders onderzoek Bron: Pexels
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 2 minuten

De prestatiedruk in de maatschappij heeft een negatieve invloed op kinderen, tenminste dat was de ervaring van journaliste en moeder van drie, Jennifer Breheny Wallace. Ze wilde deze druk, die zowel ouders als kinderen voelen, begrijpen en uitzoeken waar deze vandaan kwam.

Lees verder onder de advertentie

Daarom besloot ze in 2020 een bijzonder nationaal opvoedingsonderzoek uit te voeren samen met een onderzoeker van de Harvard Graduate School of Education. Een van de meest fascinerende en opzienbarende dingen die uit het onderzoek bleek, had te maken met een specifieke opvoedingsstijl die funest zou zijn voor het zelfvertrouwen en zelfrespect van kinderen .

Lees verder onder de advertentie

Kritisch ouderschap is slecht voor het zelfvertrouwen

De opvoedstijl waar het over gaat kun je het best beschrijven als ‘kritisch ouderschap’. Ouders die deze opvoedstijl hanteren zijn, zoals de naam al zegt, extreem kritisch op hun kinderen. Daar horen opmerkingen bij zoals: “Waarom kun je niet meer zijn zoals je broer?” Of: “Ik verwacht alleen maar tienen dit semester!”

Lees verder onder de advertentie

De liefde van een ouder ervaren kinderen van kritische ouders vaak als voorwaardelijk. Wanneer ze niet aan de eisen of verwachtingen van hun ouders voldoen, hebben ze het gevoel dat ze falen en dat hun ouders niet van hen houden.

False self

Volgens de onderzoekers leren kinderen vervolgens hun ware zelf te verbergen om zo de persoon de worden waarvan ze denken dat hun ouders dat willen of verwachten. Het is dus een manier om liefde te krijgen en om te voorkomen gekwetst te worden. Vervolgens zouden kinderen een false self kunnen ontwikkelen.

Lees verder onder de advertentie

Een false self is eigenlijk een andere persoonlijkheid, of alterego, dat kindren gebruiken als een overlevingsstrategie om de liefde en steun te krijgen van hun ouders.

De gevolgen van zo’n false self zijn volgens de onderzoekers groot. Kinderen zouden zich beschaamd, onbekend en ongeliefd voelen. Het is daarbij ook funest voor het zelfvertrouwen. Na verloop van tijd kan een false self er volgens het onderzoek ook toe leiden dat deze kinderen verkeerde vrienden, partners of carrières kiezen, omdat ze in feite het leven van iemand anders leiden.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken