De afgelopen vijf jaar zijn ouders steeds meer gaan betalen aan scholen: de vrijwillige ouderbijdragen op basisscholen zijn gemiddeld 37 procent gestegen doordat uitstapjes en digitale leermiddelen duurder worden.
Lees verder onder de advertentie
De organisatie Ouders & Onderwijs is bang dat de ongelijkheid tussen leerlingen hierdoor groeit.
‘Basisbekostiging schiet tekort’
Hoewel de ouderbijdrage vrijwillig is, gaan scholen hier niet altijd even netjes mee om. Zo vragen veel basisscholen (terwijl dit niet mag worden afgedwongen) een bijdrage voor het draaien van een continurooster, omdat ze mensen inhuren om met de kinderen te lunchen. Weiger je te betalen? Dan zou het kunnen dat je je kind een halfuur moet komen halen. “Dit maakt duidelijk dat de ouderbijdrage een bittere noodzaak is omdat de basisbekostiging tekortschiet”, zegt Annemieke Kooper van sectororganisatie PO-Raad tegen AD. “De basisscholen klagen al langer dat ze niet genoeg geld krijgen om de stijgende kosten te betalen.”
Ouders & Onderwijs vreest voor een groeiende kloof tussen leerlingen, omdat niet alle ouders de vrijwillige bijdrage kunnen betalen. Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), begrijpt deze angst: “Iedere ouder moet elke school kunnen kiezen voor zijn of haar kind, ongeacht de hoogte van de ouderbijdrage. Ik wil nader onderzoeken waarom scholen kiezen voor een verhoging van de bedragen.”
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.