De afgelopen vijf jaar zijn ouders steeds meer gaan betalen aan scholen: de vrijwillige ouderbijdragen op basisscholen zijn gemiddeld 37 procent gestegen doordat uitstapjes en digitale leermiddelen duurder worden.
Lees verder onder de advertentie
De organisatie Ouders & Onderwijs is bang dat de ongelijkheid tussen leerlingen hierdoor groeit.
‘Basisbekostiging schiet tekort’
Hoewel de ouderbijdrage vrijwillig is, gaan scholen hier niet altijd even netjes mee om. Zo vragen veel basisscholen (terwijl dit niet mag worden afgedwongen) een bijdrage voor het draaien van een continurooster, omdat ze mensen inhuren om met de kinderen te lunchen. Weiger je te betalen? Dan zou het kunnen dat je je kind een halfuur moet komen halen. “Dit maakt duidelijk dat de ouderbijdrage een bittere noodzaak is omdat de basisbekostiging tekortschiet”, zegt Annemieke Kooper van sectororganisatie PO-Raad tegen AD. “De basisscholen klagen al langer dat ze niet genoeg geld krijgen om de stijgende kosten te betalen.”
Ouders & Onderwijs vreest voor een groeiende kloof tussen leerlingen, omdat niet alle ouders de vrijwillige bijdrage kunnen betalen. Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), begrijpt deze angst: “Iedere ouder moet elke school kunnen kiezen voor zijn of haar kind, ongeacht de hoogte van de ouderbijdrage. Ik wil nader onderzoeken waarom scholen kiezen voor een verhoging van de bedragen.”
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.