Als je kind jonger is dan 8 jaar, kunnen zowel jij als je partner ouderschapsverlof opnemen. Maar wat zijn je rechten en hoe vraag je het verlof aan? Wij zetten de meest gestelde vragen op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Wat is ouderschapsverlof?
Dat is het verlof dat iedere ouder die zorgt voor een kind jonger dan acht jaar, kan opnemen. Je werkt hierdoor tijdelijk minder, zodat je voor de kinderen kunt zorgen. Heb je adoptie-, stief- of pleegkinderen? Ook dan mag je gebruikmaken van ouderschapsverlof.
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn je rechten?
Per kind heb je één keer recht op ouderschapsverlof en je kunt het opnemen wanneer je wil – je mag het bijvoorbeeld in één keer opmaken in een korte periode of uitsmeren over een langere periode. De duur van het verlof hangt af van het aantal uren dat je werkt: je mag 26 keer het aantal uren dat je per week werkt, opnemen. Voorbeeld: als je 32 uur per week werkt, heb je recht op 26 x 32 = 832 uur ouderschapsverlof. Dat betekent in theorie dat je twee jaar lang één dag in de week minder kan werken. Of je werkt een halfjaar de helft van je ‘normale’ uren. Bij een tweeling heb je recht op twee keer ouderschapsverlof.
Goed om te weten: om voor ouderschapsverlof in aanmerking te komen, moet je minimaal een jaar in dienst zijn. Raak je in de tussentijd werkloos? Dan stopt het ouderschapsverlof op de eerste dag van je werkloosheid.
Het ouderschapsverlof moet minimaal twee maanden van tevoren schriftelijk worden aangevraagd bij je werkgever. In het verzoek moet je aangeven wanneer én hoe je het wil indelen. Je werkgever mag dit verzoek niet weigeren, zolang het bedrijf geen gevolgen ondervindt van jouw verlof. Is dit wel het geval? Dan moet de werkgever in overleg met jou een ander voorstel doen.
Lees verder onder de advertentie
Krijg je tijdens het verlof doorbetaald?
Voorheen kreeg je, behalve als daarover in de cao andere afspraken staan, niet doorbetaald tijdens het ouderschapsverlof. Sinds 2 augustus 2022 geldt een nieuwe Europese richtlijn. Wie vanaf dat moment ouderschapsverlof opneemt, krijgt de eerste negen weken deels betaald. Ouders krijgen in die periode een UWV-uitkering die bestaat uit 70 procent van hun dagloon. Voorwaarde is wel dat je die negen weken in het eerste levensjaar van het kind opneemt.
Lees verder onder de advertentie
Wat als je kind is geboren voor de wetswijziging?
Kreeg je voor de wetswijziging een kind, maar is-ie nog wel jonger dan één jaar? Dan kun je ook gebruik maken van het betaald ouderschapsverlof. Je moet dan wel werknemer zijn en nog niet al je verlofdagen (26x aantal werkuren per week) hebben opgenomen. Heb je adoptie- of pleegkinderen onder de acht jaar? Ook dan is betaald ouderschapsverlof mogelijk. Dit moet opgenomen worden in het eerste jaar na adoptie of plaatsing.
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn de rechten van de partner?
Naast ouderschapsverlof bestaat het partnerverlof. Je partner heeft recht op partnerverlof als hij of zij het kind heeft erkend. Partners krijgen eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Werkt jouw partner bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijgt hij of zij 30 uur verlof: 5 x 6 werkuren. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door. Jullie kunnen deze verlofdagen naar eigen inzicht opnemen, maar het moet wel binnen vier weken na de geboorte van jullie kind.
Sinds 1 juli 2020 kunnen partners tot vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Zij krijgen dan een uitkering ter hoogte van 70 procent van hun dagloon tot maximaal 70 procent van het maximumdagloon. Jullie moeten deze verlofweken opnemen binnen zes maanden na de geboorte van jullie kind.
Bron: Rijksoverheid, Consumentenbond
Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
Voor de open boeken en roddeltantes die privézaken met de hele stad delen is er niet veel verandert het afgelopen decennia. Hun stories lagen altijd al op straat. Alleen op zakelijk vlak was dat heel lang not done. Daar was de regel in het bijzijn van de baas: praat alleen over je werk en houd […]