Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Als je kind jonger is dan 8 jaar, kunnen zowel jij als je partner ouderschapsverlof opnemen. Maar wat zijn je rechten en hoe vraag je het verlof aan? Wij zetten de meest gestelde vragen op een rij.
Dat is het verlof dat iedere ouder die zorgt voor een kind jonger dan acht jaar, kan opnemen. Je werkt hierdoor tijdelijk minder, zodat je voor de kinderen kunt zorgen. Heb je adoptie-, stief- of pleegkinderen? Ook dan mag je gebruikmaken van ouderschapsverlof.
Per kind heb je één keer recht op ouderschapsverlof en je kunt het opnemen wanneer je wil – je mag het bijvoorbeeld in één keer opmaken in een korte periode of uitsmeren over een langere periode. De duur van het verlof hangt af van het aantal uren dat je werkt: je mag 26 keer het aantal uren dat je per week werkt, opnemen. Voorbeeld: als je 32 uur per week werkt, heb je recht op 26 x 32 = 832 uur ouderschapsverlof. Dat betekent in theorie dat je twee jaar lang één dag in de week minder kan werken. Of je werkt een halfjaar de helft van je ‘normale’ uren. Bij een tweeling heb je recht op twee keer ouderschapsverlof. Goed om te weten: om voor ouderschapsverlof in aanmerking te komen, moet je minimaal een jaar in dienst zijn. Raak je in de tussentijd werkloos? Dan stopt het ouderschapsverlof op de eerste dag van je werkloosheid.
Lees ook: Verlof krijgen voor je kind buiten de schoolvakanties: kan dat? >
Het ouderschapsverlof moet minimaal twee maanden van tevoren schriftelijk worden aangevraagd bij je werkgever. In het verzoek moet je aangeven wanneer én hoe je het wil indelen. Je werkgever mag dit verzoek niet weigeren, zolang het bedrijf geen gevolgen ondervindt van jouw verlof. Is dit wel het geval? Dan moet de werkgever in overleg met jou een ander voorstel doen.
Voorheen kreeg je, behalve als daarover in de cao andere afspraken staan, niet doorbetaald tijdens het ouderschapsverlof. Sinds 2 augustus 2022 geldt een nieuwe Europese richtlijn. Wie vanaf dat moment ouderschapsverlof opneemt, krijgt de eerste negen weken deels betaald. Ouders krijgen in die periode een UWV-uitkering die bestaat uit 70 procent van hun dagloon. Voorwaarde is wel dat je die negen weken in het eerste levensjaar van het kind opneemt.
Kreeg je voor de wetswijziging een kind, maar is-ie nog wel jonger dan één jaar? Dan kun je ook gebruik maken van het betaald ouderschapsverlof. Je moet dan wel werknemer zijn en nog niet al je verlofdagen (26x aantal werkuren per week) hebben opgenomen. Heb je adoptie- of pleegkinderen onder de acht jaar? Ook dan is betaald ouderschapsverlof mogelijk. Dit moet opgenomen worden in het eerste jaar na adoptie of plaatsing.
Naast ouderschapsverlof bestaat het partnerverlof. Je partner heeft recht op partnerverlof als hij of zij het kind heeft erkend. Partners krijgen eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Werkt jouw partner bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijgt hij of zij 30 uur verlof: 5 x 6 werkuren. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door. Jullie kunnen deze verlofdagen naar eigen inzicht opnemen, maar het moet wel binnen vier weken na de geboorte van jullie kind. Sinds 1 juli 2020 kunnen partners tot vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Zij krijgen dan een uitkering ter hoogte van 70 procent van hun dagloon tot maximaal 70 procent van het maximumdagloon. Jullie moeten deze verlofweken opnemen binnen zes maanden na de geboorte van jullie kind. Bron: Rijksoverheid, Consumentenbond
Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.