De opgelopen spanning rond pakjesavond kan zorgen voor stress, driftbuien, teleurstellingen en veel emoties bij je kinderen. Dit kan voor jou ook een teleurstelling zijn, omdat je zo je best hebt gedaan om er iets leuks van te maken. Heb je pakjesavond dit weekend gevierd en ging het niet zoals verwacht? Of ga je het nog vieren? Zo zie je toch de lichtpuntjes.
Lees verder onder de advertentie
Viel Pakjesavond tegen? Zo kijk je er toch goed op terug
Laat je niet misleiden door die perfecte gezinsplaatjes van pakjesavond op Instagram. Nergens gaat het perfect!
Lees verder onder de advertentie
1. Je verwachtingen loslaten kost tijd
Het begint allemaal met de realisatie dat het proces van verwachtingen loslaten tijd kost. Als er tijdens pakjesavond momenten waren waarop je je overweldigd voelde door frustratie of teleurstelling, is dat begrijpelijk. Leer om te oefenen met het loslaten van verwachtingen. Dit betekent niet dat je de dingen vergeet of doet alsof er geen driftbuien waren bij jullie viering, maar dat je kiest om verder te gaan. Het verleden veranderen kan niet, maar kan jezelf wel leren om er anders tegenaan te kijken.
Lees verder onder de advertentie
2. Laat controle en goedkeuring los
Veel ouders voelen de druk om alles perfect te laten verlopen op pakjesavond. Het kloppen op de deur, de cadeautjes, de reacties van de kinderen – het moet allemaal kloppen. Maar nergens gaat het perfect. Door de behoefte aan controle en goedkeuring los te laten, kun je jezelf bevrijden van onnodige stress. Als je kind anders reageert dan je had gehoopt, laat het dan los. Die kleine imperfecties horen erbij en kunnen soms ook voor een lach zorgen als je het niet te serieus neemt. Als je kind bijvoorbeeld zegt: ‘Dit vind ik echt een stom cadeau!’ Die goudeerlijkheid; je kan er maar beter om lachen.
Lees verder onder de advertentie
3. Kies bewust om verder te gaan
Na een intense avond is het verleidelijk om te blijven hangen in wat er niet goed ging. Misschien was er ruzie over een cadeautje, of voelde je je niet gezien in al je inspanningen. Toch is verdergaan een keuze. Neem de tijd om te reflecteren, maar kies ervoor om te focussen op wat wél mooi was. Een lach van je kind, een warme kop chocolademelk na afloop, een knuffel van je partner – dat zijn de momenten die tellen.
Het is belangrijk om jezelf te herinneren aan je waarde. Je bent een geweldige ouder, ook al voelde het misschien niet zo. Creëer affirmaties die je kracht geven. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: “Ik heb mijn best gedaan en dat is genoeg.” Deze affirmaties helpen je om perspectief te houden en met zachtheid naar jezelf te kijken tijdens de stressvolle feestdagenperiode.
Lees verder onder de advertentie
5. Vier de kleine dingen
Dankbaarheid ontstaat vaak door te kijken naar de kleine momenten. Misschien heeft je kind een moment van pure opwinding ervaren bij het uitpakken van een cadeau, of was er een spontaan moment van lachen samen. Deze momenten verdienen het om gevierd te worden. Hoe klein ze ook lijken, ze maken de avond speciaal.
6. Herzien en kijk vooruit
Tot slot is het belangrijk om te herzien wat je als “intens” hebt ervaren. In plaats van te denken: “Het was een stressvolle avond”, kun je zeggen: “Het was een avond vol emoties en verbinding.” Door je ervaring op een positieve manier te herzien, creëer je ruimte voor groei en leer je de mooie momenten te waarderen.
Pakjesavond is niet perfect en dat hoeft ook niet. Het draait om liefde, aandacht en het vieren van een traditie met je gezin of familie. Dus ook al waren er driftbuien, teleurstellingen en ruzies tussen kinderen. Probeer met deze tips toch te genieten van wat er écht toe doet: de verbinding met je gezin en de herinneringen die je samen maakt.
We hoeven het jullie niet te vertellen, maar het leven met kinderen is duur. En het wordt alleen nog maar duurder, want de vaste lasten gaan ook in 2025 weer flink omhoog.
Bella en Martin zijn hartstikke verliefd, maar toch komt seksen er nauwelijks van. Is het niet de baby die huilt, dan is het wel een ander kind dat het vuurtje weer weet te doven.
Of je nu uit een warm nest komt of niet, je neemt altijd wel iets mee uit z’n jeugd waar je later mee worstelt. Wil je dat soort patronen doorbreken, misschien omdat je nu zelf een gezin hebt, dan is een familieopstelling geen slecht idee.
Daisy is de trotse moeder van een dochter, maar toen haar relatie strandde, kwam ook haar hoop op een groot gezin in gevaar. Om verlost te zijn van de tijdsdruk liet Daisy haar eicellen invriezen. “Ik hield het stil, want ik was bang voor negatieve reacties.”
Dat je partner zich af en toe ontpopt als een totaal onverantwoorde opvoeder is al irritant, maar dat ie jouw bezwaren niet serieus neemt, slaat werkelijk alles.